Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Στο κέντρο.




Από μικρή , πολύ μικρή , έμαθα να αγαπώ τις πόλεις . Μεγάλωσα σε προάστιο της Μελβούρνης αλλά οι αγαπημένες μου στιγμές ήταν όταν παίρναμε το τρένο και κατεβαίναμε στο κέντρο της εξαιρετικής αυτής πόλης. Το άστυ. Τα κέντρα των πόλεων , εκεί που χτυπά η καρδιά κάθε πόλης... Δεν αντέχω τα προάστια - τα θεωρώ βαρετά , απρόσωπα , ανίκανα να εξιτάρουν τη φαντασία- παρακαλείστε να μην με ρωτήσετε γιατί ζω σ'ένα από αυτά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου βρέθηκα για αρκετή ώρα στο κέντρο. Ελάχιστος κόσμος , κατεστραμμένες βιτρίνες καταστημάτων , τοίχοι γραμμένοι με συνθήματα, βανδαλισμοί παντού . Μια εικόνα και μια αίσθηση αποκαρδιωτική. Αισθανόμουν σαν να βρισκόμουν στην πρωτεύουσα κράτους που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Το βράδυ με πήρε φίλη από τη Γαλλία, ανήσυχη για τα γεγονότα των ημερών. Αμήχανα της απάντησα με αοριστολογίες.
Χθες βραδάκι , σινεμά στο Άστυ - αγαπημένος χώρος του αθηναϊκού κέντρου-, παραδόξως μαζευτήκαμε καμιά 20αριά άτομα! Δεν το περίμενα , αναθάρρησα. Βγαίνοντας από τη σκοτεινή αίθουσα , ήταν η ώρα που άρχιζε να σουρουπώνει. Λίγη κίνηση , λίγος κόσμος αλλά κάπως πιο χαλαρός . Πιο ήρεμος ίσως;  Κι αν όχι πιο ήρεμος , μήπως ήρθε ο καιρός να ηρεμήσουμε σιγά σιγά;

5 σχόλια:

  1. Το σύνηθες είναι το κέντρο μιας μεγάλης πόλης να αποτελεί προστατευόμενο χώρο, αφού εκεί χτυπά η καρδιά των εμπορικών, οικονομικών, πολιτικών, διπλωματικών, πολιτιστικών και λοιπών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως η Βαγδάτη, η Καμπούλ, το Χαρτούμ, που οδομαχίες μεταξύ ενόπλων τμημάτων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του downtown. Η Αθήνα ίσως να είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι κάτοικοί της, από μόνοι τους, χωρίς να δέχονται εισβολή από ξένες δυνάμεις και βομβιστές αυτοκτονίας, έχουν κάνει το κέντρο της πόλης τους ακατοίκητο. Το έχουν παραδώσει σε λαθρομετανάστες, σε εγκληματικά στοιχεία και οργανωμένες μειοψηφίες, οι οποίοι χωρίς καμιά συνέπεια μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένα σχέδιο για να περιορίσουν όλους τους παραπάνω σε μία 'ελεγχόμενη' περιοχή (βλέπε ταινία Escape From L.A.), η αδυναμία όμως του ελληνικού κράτους να οργανώσει το παραμικρό, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της παροιμιώδους αδιαφορίας και ανικανότητας των κυβερνούντων (και όχι μόνο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμενα μου αρεσει το κεντρο! Ζω αλλωστε και εργαζομαι στο κεντρο. Οντως συμβαινουν πραγματα στην καρδια της πολης εστω κι αν μερικες φορες νιωθω καποια ανασφαλεια πηγαινοντας σπιτι οταν εχει πορειες! Το Σαββατο κι εγω περασα περιπου 12 ωρες στο κεντρο. Καφεδες, εικαστικη εκθεση, φαγητο, σινεμα, ποτο! Πηγα στο Αστυ και ειδα αυτη την ταινιουλα που ειδες κι εσυ. Τιποτα ιδιαιτερο. Αλλα ο κινηματογραφος ηταν γεματος!
    Απ'εξω στη Σταδιου πολυς κοσμος ειχε μαζευτει στο σημειο των τραγικων συμβαντων. Αρκετοι, σε διασπαρτες ομαδες, κρατουσαν Ελληνικες σημαιες και φαινονταν αγριοι. Ηταν τα παιδια της Χρυσης Αυγης! Σαν να ετοιμαζονταν να βαλουν σε ταξη τους υπολοιπους! Αργοτερα, μερικα τετραγωνα πιο πανω ο κοσμος ηταν χαλαρος και επινε γελωντας το ποτο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι κρίμα, τι κρίμα.. Εκεί που θα έπρεπε να ήταν το ομορφότερο κομμάτι της πόλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. chic in greek πραγματικά δεν ξέρω αν πρόκειται περί 'ελεγχόμενης' περιοχής ή απλά η όλη κατάσταση προέκυψε από την αδιαφορία της πολιτείας σε συνδυασμό με την παροιμιώδη ανικανότητα του νυν δημάρχου. Όλη η περιοχή έχει μαραζώσει και δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο. Κάποτε η εκρηκτική αυτή κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο -αν δεν έχει ήδη φτάσει- κι αναρωτιέμαι αν θα βρεθεί κάποιος να δώσει λύση και τι λύση θα δώσει.




    e_digonis χαίρομαι που ήταν το σινεμά γεμάτο! Η ταινία μου άρεσε πολύ και τη συνέδεσα έμμεσα με τα γεγονότα των ημερών- τον αντίκτυπο που έχει ένας βίαιος θάνατος σε οικείους και μη (ο σύζυγος δεν ξεπέρασε ποτέ τη δολοφονία της συζύγου...). Όλοι εμείς αργά ή γρήγορα θα ξεχάσουμε τους 3 νεκρούς της Μαρφίν , κάποιοι όμως -συγγενείς , φίλοι- θα κουβαλούν μια ζωή στη μνήμη τους εκείνη τη φρικτή μέρα. Προς το τέλος της ταινίας ο σύζυγος λέει στον ήρωα ''Άφησέ το , πέρασαν 25 χρόνια , άφησε το''. Αλλά ούτε ο ίδιος δεν το είχε αφήσει να ξεχαστεί...
    Μου άρεσε πολύ όπως περιγράψατε το Σάββατο στην πόλη. Από τη Σταδίου πέρασα κι εγώ κατα τις 3, κάποιοι μάλιστα είχαν στήσει και ψιλοκαβγά!
    Όσο για τους χρυσαυγίτες κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν τους ζητήσαμε ποτέ να μας βάλουν σε τάξη και τις ακραίες κι επικίνδυνες ιδέες τους ας τις κρατήσουν για τους ίδιους. Δεν μας αφορούν.




    meraldia αυτό ακριβώς ήθελα να τονίσω. Το κέντρο μιας πόλης πρέπει να είναι το πιο όμορφο κομμάτι της , το σημείο αναφοράς της , κι εδώ στην Αθήνα έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζω σε μια υπέροχη πόλη, αλλά παρόλα αυτά μένω στα προάστια... Γιατί; Δεν θα ήταν πολύ πιο βολικό για όλους να μένουμε στο κέντρο; Δίπλα σε όλα. Δεν είναι και καμια πόλη 5 εκατομμυρίων. Κάθε φορά που το αναφέρω όμως ακούω κύρηγμα!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή