Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Il Miracolo (ε.τ."Το Θαύμα") 2018

Η ιταλική σειρά Il Miracolo (Το Θαύμα) είναι σίγουρα η πιο παράξενα υποβλητική σειρά που είδαμε τα τελευταία χρόνια. Δεν θυμίζει σε τίποτα κάτι που έχουμε ήδη δει και, σαν σειρά, δεν μπορείς να την κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία.




ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILER!


Η σειρά ξεκινά ως εξής: Κάπου στη Νότιο Ιταλία (Καλαβρία) οι καραμπινιέροι εισβάλλουν σε κρησφύγετο της Ντράνγκετα, όπου βρίσκονται μπροστά στο θέαμα ενός αρχιμαφιόζου σε μια λίμνη αίματος (όχι δικό του) και σε κάτι άλλο που τους αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Πέφτουν οι τίτλοι αρχής.

Στην επόμενη σκηνή βλέπουμε τον πρωθυπουργό της χώρας να δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα από τον αρχηγό της αστυνομίας ο οποίος τον πηγαίνει να δει από κοντά τι είναι αυτό που βρήκαν στο κρησφύγετο. Κι αυτό δεν είναι άλλο από ένα μικρό άγαλμα της Παναγίας από τα μάτια της οποίας τρέχει ασταμάτητα ανθρώπινο αίμα! Οι επιστήμονες που έχουν κληθεί να μελετήσουν το "φαινόμενο" επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο αίμα αλλά δεν γνωρίζουν από πού και πώς παράγεται σε ένα ...πλαστικό άγαλμα τόση ποσότητα. Ο άθεος και σκεπτικιστής πρωθυπουργός δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί το θέμα, άλλωστε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. πλησιάζει και τα πράγματα είναι ζόρικα για τον ίδιο. Αποφασίζουν, ο ίδιος κι ο αρχηγός της αστυνομίας, να μην πουν τίποτε πουθενά, ούτε στο Βατικανό. Οι μόνοι που γνωρίζουν γι' αυτό είναι οι δυο τους, οι τρεις επιστήμονες της ομάδας έρευνας και 4 στρατιωτικοί που φρουρούν το κτίριο.
Σε κάποια φάση, μαθαίνει για την ύπαρξη του αγάλματος κι ένας ελεεινός ιερέας που έχει πάθει κρίση πίστης, παλιός φίλος του πρωθυπουργού.




Στην πορεία, κι από επεισόδιο σε επεισόδιο, βλέπουμε πώς θα επηρεαστούν οι ζωές όσων έχουν έρθει σε επαφή με το άγαλμα. Απειλές, εφιάλτες, στενοχώριες, κίνδυνοι, αποκαλύψεις θα τους προκύψουν κι η  λογική, επιστημονική ή κοινή, θα κλονιστεί και θα έρθει σε σύγκρουση με την αιώνια θρησκευτική πεποίθηση ότι όντως υπάρχουν θαύματα. Οι ορθολογιστές θα χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, οι άθεοι σε μια ύστατη στιγμή θα ζητήσουν ένα θαύμα, αυτοί που έχασαν την πίστη τους θα την ξαναβρούν, κι οι πιο θρησκευόμενοι θα αποδειχτούν οι πιο σώφρονες. Όλα τα πρόσωπα δεν είναι παρά μια σύνοψη του ανθρώπινου είδους μέσα στο οποίο αενάως θα συγκρούεται η λογική με το θυμικό.




Η σειρά είναι 8 επεισοδίων, στην αρχή των οποίων (για 5 λεπτά περίπου) και πριν τους τίτλους αρχής βλέπουμε να εκτυλίσσεται μία παράλληλη ιστορία που εν τέλει θα συνδεθεί με την κεντρική.
Οι τίτλοι αρχής είναι από μόνοι τους υποβλητικοί κι αφού πια έχεις δει όλη τη σειρά, το τραγούδι Il mondo θα παίζει εμμονικά στο μυαλό σου.

Οι χαρακτήρες είναι φτιαγμένοι με κάθε προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο άθεος πρωθυπουργός που θα αντιμετωπίσει ένα σωρό δυσκολίες τόσο στην δημόσια όσο και την προσωπική του ζωή. Η σύζυγος του που του κάνει τη ζωή άνω κάτω. Ο ιερέας που έχει χάσει το δρόμο του. Η βιολόγος που παθιάζεται με το "θαύμα". Η παλιά αγαπημένη του ιερέα. Ο μικρός Νικολό κι ο πατέρας του που έχει όλο το βάρος του κόσμου πάνω του. Και τέλος ο υποχόνδριος αρχηγός της αστυνομίας που κρατά την ψυχραιμία του.








Η σειρά βασίζεται σε ιδέα του γνωστού Ιταλού συγγραφέα Νικολό Αμανίτι ο οποίος βρίσκεται και στο σενάριο. Παίχτηκε πέρσι στην Ιταλία κι από πολλούς θεωρήθηκε η καλύτερη ιταλική σειρά του 2018. Παραδόξως είχε μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εδώ πέρασε απαρατήρητη, προφανώς γιατί δεν είναι ούτε ΗΒΟ ούτε Netflix.




Οι ερμηνείες είναι μεγαλειώδεις, με κορυφαίες εκείνων του Tommaso Ragno στο ρόλο του ιερέα και του Guido Caprino στο ρόλο του πρωθυπουργού. Μας άρεσε πάρα πολύ κι η Elena Lietti στο ρόλο της επιπόλαιης συζύγου του πρωθυπουργού.

Ο τρόπος με τον οποίο τελειώνει η σειρά μας δίνει την ελπίδα ότι ίσως υπάρξει συνέχεια!

Βαθμολογία: 9/10



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου