Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Always look at the bright side of...cities!

Τι είστε; Αισόδοξοι ή απαισιόδοξοι; Είστε από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;
Ας πάρουμε την είδηση που αλίευσα χθες από το site της Καθημερινής κι ας δούμε πώς τη βλέπει ένας τύπος με μονίμως θετική διάθεση και πώς τη βλέπει ένας ...(πώς να τον πούμε;) γκρινιάρης μεν αλλά ρεαλιστής.
Η Αθήνα , που λέτε, βρίσκεται στην 75η θέση στον κόσμο ως προς την κατάταξη των πόλεων με βάση την ποιότητα ζωής. Αυτή είναι η είδηση.
Ο αισιόδοξος θα αναφωνήσει ότι η 75η θέση ανάμεσα σε ...221 πόλεις ..είναι εξαιρετική! Είμαστε , όχι μόνο , στην 100άδα , μα τι λέμε , είμαστε στην 80άδα!! Όλα καλά! Χαλαρά , όπως λέει κι ο ανιψιός μου όταν τον ρωτάω πώς πάνε οι εξετάσεις.
Ο απαισιόδοξος θα πει ότι δεν είναι δυνατόν, πόλη που θέλει να χαρακτηρίζεται ''ευρωπαϊκή'' να βρίσκεται στην...75η θέση .... Η 75η θέση , θα συνεχίσει, αντανακλά την κατάντια μιας πόλης που στην κυριολεξία έχει αφεθεί στην τύχη της από κατοίκους και κυβερνώντες- ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Στην 75η θέση είσαι απλά λίγο καλύτερος από τους χειρότερους.... κι είσαι στην τελευταία θέση όσον αφορά την Δυτική Ευρώπη (αφού μας θεωρούν ...Δυτική Ευρώπη , πάλι καλά!)
Για να κλείσω με την κατάταξη τούτη , απλά να πω ότι συμπτωματικά το τελευταίο 8μηνο βρέθηκα στις πόλεις που κατέχουν την 1η και 3η θέση δηλαδή Βιέννη και Γενεύη αντίστοιχα.
Για τη Βιέννη τα είχαμε πει πρόσφατα... the sweet way!

Πάρτε όμως μια γεύση από το Νο. 3 της κατάταξης.





Κι ιδού η κατάταξη με τις 50 πρώτες πόλεις.

7 σχόλια:

  1. Crispy εγώ ως αισιόδοξος άνθρωπος (συνήθως) λέω πάλι καλά που βγήκαμε και 75οι! Θα μπορούσα να βρω ...75 λόγους για να πατώσουμε αλλά δε θέλω να χαλάσω τη διάθεση κανενός (ούτε τη δική μου) οπότε λέω, φαντάσου πώς είναι οι ΄΄αλλες πόλεις, που βγήκαν μετά από εμάς :)

    Να συμβιβαστούμε μ' αυτό που έχουμε γιατί υπάρχουν και χειρότερα; Όχι. Απλώς να εκτιμήσουμε και τα καλά του - που σίγουρα κάπου υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. foteini ναι , μάλλον πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να αρχίσουμε να εκτιμούμε τα έστω και λίγα καλά τούτης της πόλης. Δεν παύει όμως να με θλίβει η κατάντια του κέντρου της - είναι πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και επειδή ως γνωστόν, μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, η αβυσσαλέα διαφορά είναι κάτι περισσότερο από εμφανής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξη! Δεν περίμενα να είμαστε ούτε στους πρώτους 100!
    Εκεί που είμαι αρνητική είναι το νούμερο 44... Μόνο;!! Αλλά μάλλον κάτι θα ξέρουν...
    Και όχι μόνο είμαστε στους 80 πρώτους που λες, αλλά και στους 75 πρώτους! Άντε, ποιος μας πιάνει!

    Το Liverpool Fantasy ήταν ωραίο,
    αληθοφανές, θα μπορούσαν να έχουν πάρει αυτή την τροπή τα πράγματα.
    Αλλά όσο το διάβαζα είχα ένα πλάκωμα στο στήθος, σκεφτόμουν: "Και αν τα είχαν πράγματι παρατήσει; Τι θα ήταν ο κόσμος χωρίς τη φυσαρμόνικα του John, το σιτάρ του Harrison, τα κοριτσίστικα ουρλιαχτά του McCartney, που δίνουν λίγο χρώμα στη ζωή μας;;; Θα είχαν καταντήσει έτσι;" Και στην τελική συνειδητοποίησα πόσα τους χρωστάω και τους χρωστάμε!
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. meraldia περισσότερο έβαλα φωτογραφίες από τις ''ακτές'' της Γενεύης ακριβώς για να τονιστεί αυτή διαφορά...


    vipera χαιρόμαστε που σου άρεσε. Όσο για το νο. 44 πραγματικά μου έκανε κι εμένα εντύπωση , περίμενα να είναι πιο ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιότητα ζωής σε πόλη, στην Ελλάδα, νομίζω οτι δεν υφίσταται γενικά, το χάος τους τα σκεπάζει όλα. Αλλά πάλι το τι θεωρεί ως ποιότητα ζωής ο καθένας απο μας, διαφέρει απο άτομο σε άτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. zekia επειδή - τουλάχιστον για την Αθήνα - η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη , ας δώσουν βάση σε μερικά πράγμτα που θα διευκόλυναν τη ζωή των άμοιρων κατοίκων τούτης της πόλης. Πχ να ανοίξουν οι επόμενοι σταθμοί μετρό!!!! Με διαβάζει κάποιος υπεύθυνος εκεί έξω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή