Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Marseille tv series



Περιγράφοντας την γαλλική σειρά Marseille με μια πρόταση θα λέγαμε ότι είναι "το House οf Cards της τοπικής αυτοδιοίκησης".
Στον πρώτο κύκλο της σειράς γνωρίζουμε τον δήμαρχο της Μασσαλίας, Robert Taro, (τον  υποδύεται ο γίγαντας της υποκριτικής  Gerard Depardieu) ο οποίος στις επικείμενες τοπικές εκλογές έχει ως βασικό αντίπαλο το μέχρι πρότινος δεξί του χέρι και έμπιστο συνεργάτη του, Lucas Barres. Παρακολουθούμε τις υπόγειες -κι ενίοτε εκτός νόμιμων ορίων- διεργασίες για το ποιος θα επικρατήσει ενώ τα προβλήματα της πόλης κι η προσωπική τους ζωή γίνονται "άσσοι" ή "καμμένα χαρτιά" στον εκλογικό αγώνα τους. Η σύγκρουση είναι ανελέητη, κι ένα μυστικό που θα συνταράξει τους πάντες θα αποκαλυφθεί.
Το τέλος του 1ου κύκλου μας βρίσκει με τα αποτελέσματα των εκλογών, στις οποίες πρωτεύει ο νυν δήμαρχος.



Αλλά στον 2ο κύκλο χάνει τη δημαρχία γιατί ο βασικός του αντίπαλος- το πρώην δεξί χέρι που λέγαμε- συμμαχεί με την ακροδεξιά. Εδώ μπαίνει πολύ "ζουμί" στην εξέλιξη του στόρυ γιατί, μην ξεχνάμε, ότι η Μασσαλία είναι μάλλον η πιο πολυπολιτισμική πόλη της Γαλλίας, με πολλά συσσωρευμένα κοινωνικά προβλήματα. Για τον νέο δήμαρχο, τα προβλήματα θα αρχίσουν να παρουσιάζονται πολύ νωρίς κι από πάνω θα τον δούμε να υποκύπτει στη γοητεία της ακροδεξιάς αντιδημάρχου, η οποία έχει βαλθεί να "καθαρίσει" την πόλη από οτιδήποτε της χαλά το φασιστικό προφίλ. Οι συγκρούσεις αναπόφευκτες, η πόλη βράζει, το οργανωμένο έγκλημα λύνει και δένει, οι πολιτικά αντίθετοι πόλοι συγκρούονται



Ένταση, ίντριγκες- πολλές κι από παντού- , διαφθορά, πολιτική, ηθική, σεξ, απ' όλα έχει η σειρά.
Οι διάλογοι είναι της γαλλικής σχολής, κοφτοί χωρίς πολλές επεξηγήσεις και κάποιοι χαρακτήρες είναι εντελώς απρόβλεπτοι. Άνετα θα δίναμε το βραβείο της πιο αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς στους χαρακτήρες της συζύγου και της κόρης  του δημάρχου Ταρό: "Γεια σου, σ'αγαπώ, φεύγω, παράτα με, επιστρέφω, φύγε, κλπ κλπ"!




Η μουσική επένδυση της σειράς είναι του άρτι βραβευθέντα με Όσκαρ , Alexandre Desplat. Oι τίτλοι αρχής είναι αριστούργημα, με ένα κομμάτι των Orange Blossom, το "Ya Sidi"






Τελευταία αλλά σημαντική λεπτομέρεια: 'Ολες οι γυναίκες είναι καταπληκτικά ντυμένες. Όχι τυχαία, μιας και την ενδυματολογία έχει αναλάβει η Mimi Lempicka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου