Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Hidden (welsh tv series)

Η ουαλική σειρά Hidden είναι μάλλον η πιο παράξενη αστυνομική σειρά που είδαμε τελευταία. Όχι τόσο για την πλοκή, που πάνω κάτω είναι δεδομένη, όσο σίγουρα για την ατμόσφαιρα της.
Γυρισμένη στη Βόρεια Ουαλία, γύρω από την πόλη Μπάνγκορ, οι παραγωγοί της σειράς εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τον ομιχλώδη, υγρό καιρό της περιοχής, το σχεδόν μόνιμο γκρίζο τοπίο, τις σπάνιες εμφανίσεις του ήλιου, την ανήσυχη θάλασσα, και το απόκοσμο δάσος που περιβάλλει την περιοχή και μοιάζει να είναι στοιχειωμένο.





Η επιθεωρητής ντετέκτιβ Κάντι Τζον, με τη βοήθεια του συναδέλφου της Όουεν Βων, ξετυλίγει το κουβάρι μιας σειράς απαγωγών και δολοφονιών νεαρών κοριτσιών που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Η λύση του μυστηρίου θα τους οδηγήσει μέσα στα απομονωμένα μέρη του δάσους, εκεί όπου εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να κρύβουν καλά τα μυστικά τους.





Τις περισσότερες φορές οι ηθοποιοί μιλούν στα ουαλικά, μια γλώσσα που ακούγεται παράξενη. Ακόμα και τα ονόματα ακούγονται παράξενα. Μοιάζει- θυμίζει μάλλον στο άκουσμα της - με αρχαία σκανδιναβική. Πολλές φορές όταν τους ακούς να την μιλούν έχεις την εντύπωση ότι όλοι κι όλα έχουν αποτραβηχτεί από τον παρόντα χρόνο- σαν να έχει αποκολληθεί αυτό το κομμάτι γης και να χάθηκε κάπου στον Βόρειο Ατλαντικό. Σε αυτό βοηθά κι ο μόνιμα μουντός καιρός όπως είπαμε, ο οποίος καιρός πρωταγωνιστεί. Πανέμορφα σκηνοθετημένοι εξωτερικοί χώροι, το νησί Άνγκλζι, όπου μένει η Τζων, η πόλη, το δάσος, αλλά και τα σπίτια. Οι σκηνοθέτες εμμονικά σχεδόν παίζουν με τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των σπιτιών εντείνοντας την παράξενη αίσθηση που σου αφήνει στο σύνολο η σειρά. Ιδιαίτερα με εκείνο το σπίτι στο δάσος που κρύβει όλα τα μυστικά, δεν αφήνουν γωνία από την οποία να μην περνά η κάμερα.
Αν υπήρχε μια λέξη για να χαρακτηρίσουμε τη σειρά, θα ήταν η αγγλική λέξη: eerie.




2 σχόλια:

  1. Θα ψάξω για αγγλικούς υποτίτλους, εκτός και αν λόγω ουαλικών είναι υποτιτλισμένο από τη μαμά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή