Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχές Σεπτέμβρη με 3 σειρές

Μια σύντομη παρουσίαση τριών σειρών που είδαμε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Τρεις σειρές από τρεις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, από το νότο στο βορρά και τέλος στα δυτικά της Γηραιάς Ηπείρου.
Ξεκινάμε από τον Νότο.

La peste (The Plague)




Ισπανική ιστορική σειρά παραγωγής 2018 και μάλιστα απ'όσα έχουν γραφτεί πρόκειται για την πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή στην Ισπανία. Οι Ισπανοί έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους μάστορες των ιστορικών σειρών. Στη συγκεκριμένη μεταφερόμαστε στη Σεβίλλη του 16ου αι., τότε που η πόλη ήταν το κυρίως λιμάνι προς τον νέο κόσμο αλλά επίσης μαστιζόταν από επιδημία πανώλης. Σ'αυτήν επιστρέφει κρυφά ο Ματέο Νούνιεθ, κυνηγημένος εδώ και χρόνια από την Ιερά Εξέταση. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εκκλησίας στην πόλη θα του ζητήσει, με αντάλλαγμα την άρση της δίωξης του,  να διελευκάνει μια σειρά από μυστηριώδεις φόνους με θρησκευτικό χαρακτήρα που έχουν αναστατώσει τον τόπο. Απίστευτα λεπτομερής αναπαράσταση της εποχής, του χώρου, της αρρώστειας που μαστίζει τον τόπο κι όλα αυτά με ιστορική ακρίβεια. Οι σκηνές με τους άρρωστους ή νεκρούς της πανώλης είναι τόσο δυνατές που δεν αντέχονται! Αλλά αυτή είναι η μαγεία της σειράς, η ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής, μιας εποχής που τελικά κρύβει αρκετή βία και διαστροφή. Μας αρέσει πολύ ο πρωταγωνιστής Πάμπλο Μολινέρο, τον οποίο, δυστυχώς, δεν έχουμε δει στον κινηματογράφο μιας και είναι κυρίως θεατρικός ηθοποιός.  Έπεται και 2η σεζόν.


Deadwind



Φεύγουμε από την Ισπανία κι ανεβαίνουμε στην βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Φινλανδία. Στην πρωτεύουσα Ελσίνκι εκτυλίσσεται η αστυνομική σειρά Deadwind, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε λίγο και σε φινλανδική σειρά του είδους. Μία κοινωνική λειτουργός που συνεργαζόταν με μια από τις πιο γνωστές κι ισχυρές εταιρίες της χώρας βρίσκεται δολοφονημένη με μια ανθοδέσμη στην αγκαλιά της. Η αστυνομικός Σοφία Κάρπι, που έχει χηρέψει πρόσφατα, με την βοήθεια του συναδέλφου της αλλά άπειρου σε τέτοιες υποθέσεις Σάκαρι Νούρμι, θα προσπαθήσουν να βρουν τον δολοφόνο. Θα περάσουν από χίλια εμπόδια, θα οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα, θα συγκρουστούν, θα συμφιλιωθούν, θα κινδυνέψουν αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουν. Ωραία σειρά, καθόλου κουραστική, ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Οι Φινλανδοί προσπάθησαν να δώσουν μια νέα Ζέγκα Νόρεν (βλέπε Broen/Bron) αλλά ευτυχώς δεν επέμειναν. Η κεντρική ηρωίδα είναι αρκούντως ιδιόρρυθμη κι ουσιαστικά η σειρά βασίζεται στον χαρακτήρα της (ο φινλανδικός τίτλος της σειράς είναι το όνομα της). Πολύ ωραίες ερμηνείες, ωραίο σκηνικό το φθινοπωρινό Ελσίνκι στο οποίο χιονίζει συνέχεια και μάλλον κάνει απίστευτο κρύο αφού οι ηθοποιοί μονίμως τουρτουρίζουν!!!


Secret State



Και για να κλείσουμε το ευρωπαϊκό τρίγωνο σειρών πάμε, πού αλλού, στην Βρετανία για μια σειρά του 2012 που όμως έπεσε μόλις πρόσφατα στην αντίληψη μας. Πρόκειται για πολιτική σειρά 4 επεισοδίων στην οποία ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης παίρνει τη θέση του πρωθυπουργού όταν αυτός σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο νέος πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μια εταιρία πετρελαίου που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της μετά από έκρηξη σε εγκαταστάσεις της, πολιτικούς του αντιπάλους που του ροκανίζουν τη θέση, δημοσιογράφους που σκαλίζουν το παρελθόν του, τις ΜΙ5 και ΜΙ6 που γυρίζουν στα πόδια του κι όλο κάτι του κρύβουν, το ΥΕΘΑ που θέλει τα δικά του, όπως πχ ένα πόλεμο με το Ιράν (το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει γίνει ο αγαπημένος "κακός" των πολιτικών σειρών!!!), τον οποίον πόλεμο θέλουν πολλοί. Εκτός από τον νέο πρωθυπουργό. Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή,  ποιος είναι ο καλός, ποιος ο κακός, ποιος θα επικρατήσει στο τέλος, μα ποιος κυβερνά τελικά! Αυτό κι αν είναι το ερώτημα που μας βασανίζει στο τέλος!Σενάριο σφιχτοδεμένο (βασίζεται στο βιβλίο Α Very British Coup του Chris Mullin) και to the point χωρίς υπερβολές ή φλυαρίες. Οι Αμερικανοί θα το είχαν γυρίσει σε τουλάχιστον 12 επεισόδια και θα το έστελναν και σε 2η σεζόν! Οι Άγγλοι όμως όχι. Σύντομοι κι ακριβείς όπως πάντα. Πρωταγωνιστεί μια μεγάλη μας αδυναμία στο ρόλο του πρωθυπουργού, ο Gabriel Byrne, έναν ηθοποιό τον οποίο δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου