Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στη γέφυρα

Υπάρχει  μία γέφυρα στη Βόρειο Θάλασσα, η Øresund Bridge που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε στη Σουηδία. Το εντυπωσιακό με αυτή τη γέφυρα είναι ότι από την Κοπεγχάγη ξεκινά ένα τούνελ το οποίο φθάνει σε τεχνητό νησί λίγο έξω από την πόλη. Εκεί το τούνελ ενώνεται πια με τη γέφυρα η οποία συνεχίζει προς τη Σουηδία! Εν τω μεταξύ, σε κάποιο μήκος της γέφυρας βρίσκονται τα σύνορα των δύο χωρών- κάπου πάνω από τα ανήσυχα νερά της Βόρειας Θάλασσας.



Δανοί και Σουηδοί σεναριογράφοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους πάνω στη γέφυρα, έτσι ώστε να βγει μια (τι άλλο;) αστυνομική σειρά όπου να εμπλέκονται καλοί και κακοί κι από τις δύο πλευρές. Κι εγένετο Η Γέφυρα (Bron/Broen). Το έγκλημα που γίνεται αφορμή για συνεργασία δανικής και σουηδικής αστυνομίας είναι πραγματικά ιδιοφυούς σύλληψης!

Για όσους δεν έχουν δει τη σειρά ακολουθεί spoiler:

Για λίγα δευτερόλεπτα σβήνουν τα φώτα της γέφυρας κι αμέσως μετά ανακαλύπτεται πτώμα, τοποθετημένο με τέτοιον τρόπο ώστε το μισό να βρίσκεται στη Δανία και το υπόλοιπο μισό στη Σουηδία. Όταν πάνε να το μαζέψουν ανακαλύπτουν έντρομοι ότι είναι κομμένο στα δύο, ακριβώς πάνω στο σύνορο! Μετά ανακαλύπτουν ότι τα δύο κομμάτια ανήκουν σε δύο διαφορετικές γυναίκες, μια Δανή και μια Σουηδή

Τέλος spoiler.

Και ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας των δύο χωρών;



Τη Σουηδία εκπροσωπεί η Σάγκα. Εντυπωσιακή ξανθιά, που οδηγεί παλιά Πόρσε και είναι εργασιομανής μέχρι αηδίας. Εκκεντρική, μοναχική, αντικοινωνική. Σκληρή και ψυχρή, όπως αρμόζει σε μια Σκανδιναβή!






Τη Δανία εκπροσωπεί ο Μάρτιν, γεματούλης σαρανταπεντάρης πολύτεκνος, που μόλις έχει κάνει εγχείρηση βαζεκτομής. Πιο χαλαρός, πιο γελαστός, πιο ανοργάνωτος, λιγότερο τυπικός, δέχεται αδιαμαρτύρητα και με συγκατάβαση την ψυχρή στάση της συναδέλφου του.

Σκοπός τους να βρούνε -Έκπληξη! Έκπληξη!- έναν παρανοϊκό δολοφόνο!



Δύο νοοτροπίες που μοιάζουν τόσο κοντινές -μια γέφυρα τις ενώνει!- συγκρούονται ενίοτε με θυμηδία!

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα. Από ότι διάβασα οι Αμερικάνοι κάνανε μία σειρά ίδια με τους Δανούς. Εγώ έχω δει την αμερικάνικη σειρά η οποία είναι πολύ καλή. Θα προσπαθήσω να δω αυτή που προτείνεις.
    Χτες τελείωσα τα επεισόδια που είχα με το House of Cards, όλο το τριήμερο βλέπαμε την σειρά. Πολύ καλή και πόσο ανατρεπτική! Μα πόσο ζηλεύω αυτό το ψυχαναγκαστικά τέλειο σπίτι! Ποτέ δεν θα είναι έτσι το δικό μου. Επίσης να γιατί δεν θα έχω ποτέ το σώμα της κας Αντιπροέδρου,δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ξυπνήσω 06.45 να πάω για τρέξιμο. χα χα χα
    Όσο για το 12 Χρόνια Σκλάβος πολύ χάρηκα! Είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες! Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα, καλημέρα και καλό μήνα!
      Οι Αμερικανοί αντιγράφουν την Ευρώπη κατά κόρον! Τελικά κατάφερα και κατέβασα την δανεζο-σουηδική "Γέφυρα". Μου αρέσει. Κόλλησα, είδα απανωτά αρκετά επεισόδια!
      Χα χα! Αυτό με το τζόγκιν πουρνό πουρνό το σκεφτόμουν κι εγώ! Άσε που είναι ατσαλάκωτη όλο το 24ωρο! Εγώ στην αρχή και στο τέλος της ημέρας δεν βλέπομαι!!!
      Νομίζω ότι το "12 χρόνια σκλάβος" έπρεπε να πάρει και το βραβείο σκηνοθεσίας. Αλλά αφού πήρε εκείνο της καλύτερης ταινίας, πάλι καλά!

      Διαγραφή
  2. Ένα έχω να πώ, δώσε Σκανδιναβία στο λαό σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μahler καλημέρα!
    :-))))))
    Όπως βλέπεις μέχρι και τον τίτλο του μπλογκ γράφω πια στα Δανέζικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι το πρόσεξα πως άλλαξες τον τίτλο. Υπέθεσα πως κάτι τέτοιο ήταν :)
    Τέλεια, τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρομερές σειρές στο βορρά,
    ....Τρέλα στο νότο! :-))

    Η Γέφυρα είναι απίστευτη σειρά! (πρώτη φορά που είδα σχεδόν ολόκληρο κύκλο σειράς μονοκοπανιά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή