Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Filmspotting (quizday)

Το Σαββατοκύριακο είδαμε 3 ταινίες.
Οι δύο που είδαμε στο σινεμά ήταν :


''Shutter island'' του Martin Scorsese και η ταινία ''A single man'' του Tom Ford.  Κι οι δύο ταινίες ήταν εξαιρετικές και με ''ταλαιπώρησαν'' -με την καλή και γόνιμη έννοια!
Τα σημερινά quiz (σας έχω δύο για να σας ταλαιπωρήσω κι εγώ λίγο!) θα μας οδηγήσουν σε δύο ταινίες του Woody!
Quiz  No.1: Ηθοποιός που έπαιζε στην μια ταινία υποδυόταν τον/την  συγγενή εξ αίματος με έναν/μία ηθοποιό της άλλης ταινίας , σε πασίγνωστη  ταινία του Woody Allen. Ποιοί είναι οι δύο ηθοποιοί , σε ποια ταινία του Woody έπαιζαν και ποια η συγγενική τους σχέση στην ταινία;

Η τρίτη ταινία που είδαμε -σε dvd όμως - ήταν το περίφημο φιλμ νουάρ του Billy Wilder ''Double Indemnity'' ( thanks movie scenes !)


Quiz No.2. : Σε ποια ταινία του Woody Allen φαίνεται μια σκηνή από την ταινία ενώ γίνεται και αναφορά σε αυτήν;  Για να βοηθήσω, η ταινία αυτή του Woody βρίθει από σινεφιλικές αναφορές.

Υ.Γ. (HELP!!!): Όποιος είδε το ''Shutter island'' παρακαλείται να γράψει τι πιστεύει ότι τελικά συνέβαινε στην ταινία!

10 σχόλια:

  1. Το είδα το Shutter.. Μαζί με το φινάλε, έρχεται η συνειδητοποίηση της (unbearable) αλήθειας/πραγματικότητας για τον πρωταγωνιστή. Σε κάλυψα?
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. chris z ναι έρχεται η συνειδητοποίηση της αλήθειας/ πραγματικότητας αλλά ποια ήταν αυτή; Όλα είναι διφορούμενα κι αν θυμάμαι καλά, στο τέλος ο γιατρός Σέιν τον αποκαλεί ''Τέντι'' κι όχι ''Αντριου'' όπως ήταν το όνομα του Λέιντις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Crispy Teddy ήταν το υποκοριστικό του.. Έτσι τον φώναζε και η γυναίκα του!
    Ελπίζω να σε διαφώτισα και να απόλαυσες την ταινία όσο κι εγώ!!
    Τα λέμε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. teddy είναι το υποκοριστικό του ως αστυνομικός. Οπότε στην τελική σκηνή ποιος είναι;
    (Ο Λέιντις ονομαζόταν Άντριου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το έργο ήταν καταπληκτικό με πολλά ψυχολογικά νοήματα που τα ενίσχυε και η σκηνοθεσία. Στο τέλος συνειδητοπιεί την πραγματικότητα που απέφευγε με την προσποίηση ότι ήταν αστυνομικός, κλπ και όλα δείχνουνότι κατά κάποιοντρόπο έγινε καλά.

    Αλλά απελευθέρωσή του δεν νοείται όπως όλοι γνωρίζουν, πολύ εύκολα υποτροπιάζει κάποιος.

    Οπότε το τέλος έιναι διφορούμενο. Είτε άρχισε να υποτροπιάζει και πάνω στο μεταβατικό στάδιο επέλεξε να του γίνει λοβοτομή,

    είτε ΔΕΝ υποτροπίασε, αλλά υποκρίθηκε ότι υποτροπίαζε ώστε να γλωτώσει τον καθημερινόι θάνατο σε αυτή τη φυλακή επιλέγοντας τον ψυχικό του θάνατο με τη λοβοτομή.

    Αλλωστε αυτό το ενισχύει και μια από τις τελευταίες του ατάκες "καλύτερα νεκρός παρά εδώ μέσα κλεισμενος" κάπως έτσι περίπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. blackened σ'ευχαριστώ πολύ! Με την απάντησή σου ξεκαθάρισαν όσα με ''βασάνιζαν''. Χαίρομαι που σου άρεσε η ταινία κι ελπίζω να κάνεις ανάρτηση για την ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είδα και εγώ χθες το καταπληκτικό Shutter Island.

    Αυτό που κατάλαβα είναι ότι στο τέλος αφού μας δείχνει τον φάρο, είναι σα να υποστηρίζει πως τελικά ισχύουν όλα όσα είπε η τύπισσα που ζούσε στη σπηλιά και πως ο Teddy ήταν πράγματι αστυνομικός και εκεί γίνονταν πειράματα! Απλά στο τέλος, με την φράση που λέει πιο πάνω ο Blackened είναι σαν να δέχτηκε την πλύση εγκεφάλου και επειδή δεν υπήρχε τρόπος να φύγει, δέχτηκε την λοβοτομή συνειδητά.

    Πάντως αυτό που απόλαυσα περισσότερο είναι το ότι πρώτη φορά τελειώνει ταινία χωρίς να είναι ξεκάθαρο το τι έγινε και αντίο να εκνευριστώ μου άρεσε!

    Άντε την άλλη βδομάδα έχουμε Burton!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kameleon καλημέρα! Με φέρνεις πάλι πίσω στον αρχικό μου προβληματισμό! Κι εγώ θέλω να πιστέψω ότι εκείνος που φεύγει για λοβοτομή είναι ο αστυνόμος Ντάνιελς- γιατί έτσι το στόρι αποκτά μια πιο εφιαλτική χροιά! Αλλά απ'ότι είδα ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ήταν ο Λέιντις κι όπως γράφει κι ο blackened είτε υποτροπίασε είτε υποκρίνεται υποτροπιασμό για να τελειώνει και με τους εφιάλτες του. Κι έτσι απoκτούν νόημα τα τελευταία του λόγια.
    Αλλά:
    Τώρα στην εκδοχή ότι είναι ο παγιδευμένος Ντάνιελς στο τέλος υπάρχει το εξής στοιχείο που αναφέρεις κι ουσιαστικά μας οδηγεί στον πειρασμό να επαναπροσδιορίσουμε το τέλος: Η γυναίκα στη σπηλιά. Την οποία δεν έχουμε ξαναδεί-κι ούτε θα ξαναδούμε- και δίνει μερικές λογικότατες εξηγήσεις! Από πού ξεφύτρωσε αυτή; Είναι αληθινή; Είναι αποκύημα της φαντασίας του Ντανιελς κι αν ναι γιατί δεν ξαναεμφανίζεται;
    Όπως βλέπεις θα μπορούσε κανείς να γράφει απεριόριστα για την ταινία και να αναλύει κάθε σκηνή της για να λύσει τον γρίφο!
    Θα περιμένουμε την ανάρτηση του tyler (blackened) για να βάλουμε φωτιά στη συζήτηση!
    Παρεμπιπτόντως σήμερα αρχίζει ο Burton!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα αν είναι ο Ντάνιελς ο αστυνομικός τότε ότι είπε η γιατρός - γυναίκα στη σπηλιά ισχύει. Και όπως η ίδια είπε στο τέλος κάθε μέρα πάει αλλού γιατί κρύβεται.
    Το μόνο που δε μου κάθεται στην περίπτωση που είναι ο Ντάνιελς ο αστυνομικός είναι πως στο τέλος ο συνεργάτης-βοηθός του του συμπεριφέρεται ως γιατρός του.
    Μπέρδεμα!

    Λέω να πάω να πάρω το βιβλίο το οποίο από ότι είδα είναι παντού σε όλα τα βιβλιοπωλεία λόγω της ταινίας.

    Burton και 3D!!! Θα φύγουμε τελείως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kameleon ελπίζω να καταφέρω να την δω το Σ/Κ. Είναι πάντως η χρονιά του Burton φέτος : Ταινία , έκθεση αφιερωμένη στη δουλειά του στη Νέα Υόρκη και θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ των Καννών! Υπέροχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή