Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

O Totó κι η Νάπολη

Σαν σήμερα το 1898 γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς, ο μεγαλύτερος της Ιταλίας σίγουρα, ο Antonio Griffo Focas Flavio Angelo Ducas Comneno Porfirogenito Gagliardi De Curtis di Bisanzio (ναι όλο αυτό) γνωστός με το ψευδώνυμο Totó.




Αριστοκρατικής καταγωγής, το προδίδει άλλωστε και το πλήρες ονοματεπώνυμο του, επιδόθηκε νωρίς στην ηθοποιία παρά την επιμονή της μητέρας του να τον κάνει παπά. Ονομάστηκε "ο πρίγκηπας του γέλιου", γύρισε άπειρες ταινίες, συνεργάστηκε με τους πιο γνωστούς Ιταλούς σκηνοθέτες, έπαιξε στο θέατρο, έγραψε ποίηση (στην ναπολιτάνικη διάλεκτο), έγραψε και πανέμορφα τραγούδια (ναπολετάνικα καντσόνε, αυτό το υπέροχο μελαγχολικό και τόσο μελωδικό είδος τραγουδιού).


Το πιο γνωστό τραγούδι του είναι το Malafemmenα, το οποίο τραγούδησε ο μέγας Ναπολιτάνος τροβαδούρος Roberto Murolo:




Κι ο ίδιος ο Τοτό δεν τραγουδούσε άσχημα. Εδώ τον βλέπουμε σε σκηνή από την ταινία Uomini o Caporali, ενώ τραγουδά ένα όμορφο ναπολιτάνικο καντσόνε.





Ο Τοτό λάτρευε τη γενέτειρα του, τη Νάπολη, μια πόλη αφάνταστα πληθωρική και συναισθηματική, λάτρευε τους ανθρώπους της, την ντοπιολαλιά (μουσική στα αυτιά του ξένου), κι εκείνη το ίδιο, για τους ναπολιτάνους ο Τοτό ήταν το μεγάλο καμάρι της πόλης. Το πόσο λατρεμένος ήταν φάνηκε στην κηδεία όταν χιλιάδες Ναπολιτάνοι, έτρεξαν να του πουν το τελευταίο αντίο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου