Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

The Danes rule (#2)

Ο πρώτος κύκλος της δανέζικης σειράς The Killing γυρίστηκε το 2007. Παρόλ' αυτά η σειρά άρχισε να γίνεται γνωστή και πέρα των συνόρων της μικρής αυτής χώρας του βορρά μόλις το 2011, όταν γνώρισε ανέλπιστη (!) επιτυχία στη Μ.Βρετανία. Πέρσι το έπαιξε το Mega (πώς το έπαθε;) και μόλις φέτος εν έτι 2014 κατάφερα και το είδα εγώ!
Αυτό που κατάφεραν οι Δανοί ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο γυναικείο χαρακτήρα, την αστυνομικό Σάρα Λουντ,  που έγινε πια αρχέτυπο. Εμμονική, πεισματάρα, άφοβη, σκληρή, ανήσυχη,  χαρακτηριστικά που βρίσκαμε μόνο σε αρσενικά πρότυπα. Ευτυχώς οι Δανοί ξεπέρασαν το "εμπόδιο" του φύλου, κι έτσι έχουμε μια γυναίκα, τη Σάρα, που δεν διστάζει να θυσιάσει ακόμα και την ιερή -για γυναίκα- "οικογενειακή ευτυχία" προκειμένου να αφοσιωθεί στη λύση του μυστηρίου.



Με τους τίτλους τέλους έπιασα να σκέφτομαι σε ποιες άλλες ταινίες ή σειρές είχα δει τους διάφορους εξαιρετικούς ηθοποιούς που έπαιζαν στη σειρά.

Έχουμε και λέμε:




Η ίδια η ηθοποιός που ενσαρκώνει την Σάρα, η Sofie Grabol είχε παίξει σε ένα εξαιρετικό θρίλερ που είχε κάνει αίσθηση τότε την δεκαετία του 90 , "Nightwatch" . Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!




Τον ηθοποιό που ενσάρκωνε τον αστυνόμο Μάγιερ, τον Soren Malling, τον είδαμε πρόσφατα στο πολύ καλό "Kapringen" (Πειρατεία στον ωκεανό). Η οποία ταινία παρεμπιπτόντως είναι καλύτερη από την ανάλογου θέματος Αμερικάνικη ταινία Captain Philips που παίζεται αυτόν τον καιρό.





Τον πολιτικό Τρολς Χάρτμαν τον ενσάρκωνε ο ηθοποιός Lars Mikkelsen , που είναι ο μεγάλος αδερφός του πιο διάσημου Mads. Τον Λαρς τον είδαμε στον 3ο και πιο αδιάφορο κύκλο του Sherlock.





Την τραγική μητέρα ενσαρκώνει πολύ όμορφα η ηθοποιός Anna Eleonora Jorgensen , την οποία είχαμε δει σε μια από τις πιο γνωστές δανέζικες ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας Ιταλικά για αρχάριους.




Ενώ ο θηριώδης ηθοποιός που ενσάρκωνε τον πατέρα, ο Bjarne Henriksen εμφανίζεται στο "Κυνήγι" (The hunt) του Τόμας Βίντεμπεργκ- η ταινία είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.




Τέλος, έναν από τους αστυνομικούς της σειράς ενσαρκώνει ο ηθοποιός Ole Boisen, τον οποίο είχα πρωτοδεί στο αλλόκοτο αριστούργημα του Lars Von Trier Kingdom.

Αλλά για το Βασίλειο του Λαρς θα μιλήσω άλλη φορά!

6 σχόλια:

  1. Την είχε παίξει το ΜΕΓΚΑ την σειρά;;; Αυτό είναι το πλέον ανέλπιστο όλων!!! Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι "κόπιες" που κατέβασα έχουν το λογότυπο του καναλιού πάνω αριστερά!!!
      Θυμάμαι που είχα διαβάσει ότι το έπαιζε αλλά από τότε που έγινε ψηφιακή η ελληνική τηλεόραση (τρομάρα της) αποφάσισα να μην την ακολουθήσω ...στη νέα της εποχή (και πάλι τρομάρα της!). Έχω πια τη συσκευή της τηλεόρασης μόνο για ταινία σε dvd!

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω καταφέρει να δω όλο τον κύκλο, αλλά σκοπεύω να το κάνω σύντομα ( καλά το σύντομα είναι σχετικό). Ενδιαφέρουσες πηροφορίες μας έδωσες σήμερα.
    Το Captain Philips μου άρεσε πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νότα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Με αυτά που αναρτώ στο τέλος θα σας κάνω φανατικούς της δανέζικης τιβί και κινηματογραφίας!!
    Σου συνιστώ να δεις οπωσδήποτε και τη δανέζικη ταινία με το θέμα της πειρατίας τo Kapringen. Παίζει σε τελείως διαφορετικό επίπεδο, η ψυχολογία των πρωταγωνιστών είναι σε πρώτο πλάνο και δεν υπάρχουν ....θεαματικές -αμερικάνικου τύπου- επεμβάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ok Θα ψάξω το Kapringen, ελπίζω να το βρω.
      Άσε γιατί χτες κοιμήθηκα στις 1.30 με το House of Cards.

      Διαγραφή
    2. Εθισμός!! :-)))
      Καλό τριήμερο, Νότα!

      Διαγραφή