Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Grantchester

To Grantchester είναι ένα χαριτωμένο χωριό έξω από το Κέιμπριτζ της Αγγλίας, είναι όμως κι ο τίτλος μιας πολύ ενδιαφέρουσας σειράς!

Θα περίμενε κανείς ότι μια σειρά με πρωταγωνιστή έναν ιερέα θα ήταν βαρετή! Όμως όχι! Όχι στο Grantchester εν έτι 1953, όπου ο ιερέας του χωριού, o Sidney Chambers, λύνει ιστορίες μυστηρίου έχοντας γίνει άτυπα το δεξί χέρι του αστυνόμου Geordie Keating!




Πάμε να γνωρίσουμε τον ιερέα μας, τον Σίντνεϊ. Ήρεμος, πράος, γλυκύτατος, σε κερδίζει αμέσως. Θέλει να βοηθά τους συνανθρώποους του και το κάνει, φτάνοντας στο σημείο να λύνει μυστήριες υποθέσεις που αφορούν φόνους, κλοπές κλπ. Έχει μια ροπή προς το ποτό που μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι μνήμες από τον πόλεμο ακόμα τον στοιχειώνουν. Ως αγγλικανός ιερέας έχει δικαίωμα στον έρωτα, άλλωστε δεν είναι καθόλου αδιάφορος προς το γυναικείο φύλο! Α, και λατρεύει την τζαζ!



Τον πλαισιώνουν:

Ο αστυνόμος Τζόρντι, φιλαράκος ουσιαστικά, μαζί τα πίνουν στην παμπ, μαζί λύνουν τις υποθέσεις. Ο παπάς είναι το μυαλό, ο αστυνόμος η εξουσία.

Η σχολαστική οικονόμος του κα. Μαγκουάιρ, που όλο τον μαλώνει.

Η Αμάντα η κοπέλα που αγαπούσε κι η οποία πήγε κι αρραβωνιάστηκε άλλον

Ο Λέοναρντ, ο αδέξιος ασκούμενος και βοηθός του.

Η Χίλντεγκαρντ, Γερμανίδα κάτοικος του χωριού, χήρα από την υπόθεση του πρώτου επεισοδίου που τον γλυκοκοιτά.




Οι υποθέσεις που ξετυλίγονται, οι λύσεις των οποίων οφείλονται σε μεγάλο μέρος στον Σίντνεϊ, σχολιάζουν θέματα όπως η ευθανασία, η ομοφυλοφιλία (που ήταν παράνομη εκείνη την εποχή), ο ρατσισμός -κοινωνικός και φυλετικός-, η ενοχλητική αριστοκρατία με την αλαζονική της συμπεριφορά.

Οι θρησκευτικές ανησυχίες του Σίντνεϊ στέκουν διακριτικά στην άκρη, θεολογικές αναφορές υπάρχουν, απλά ως έμμεση αναφορά στην υπόθεση.

Από τις αγαπημένες μου σειρές για φέτος, με ηρεμεί, όπως το βλέμμα του παπα- Σίντνεϊ που σε κοιτά με πραότητα και γλυκύτητα. Στοιχεία που λείπουν από την συντριπτική πλειοψηφία των σειρών. 

2 σχόλια:

  1. Για άλλη μία φορά με έκανες να δω κάτι πολύ ωραίο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε! Είναι στο στυλ του Foyle's war!
      έχει πάρει πάντως το οκ και για καινούργια σεζόν. Εν τω μεταξύ ο ηθοποιός που κάνει τον παπά είναι ένας από τους υποψήφιους για νέος Τζέιμς Μποντ!

      Διαγραφή