Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στα γρανάζια των αστυνομικών τηλεοπτικών σειρών

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση εκπληκτικών αστυνομικών σειρών κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Καλύτερη εντύπωση μας κάνουν βέβαια οι σειρές από τη Γηραιά Ήπειρο. Γιατί; Μάλλον επειδή οι Αμερικανοί έχουν την τάση να φλυαρούν. Και μάλλον επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν του Βρετανούς με την παράδοση στο αστυνομικό και τα σφιχτοδεμένα σενάρια, τους Σκανδιναβούς που είναι η νέα μεγάλη δύναμη, τους Ιταλούς κι Ισπανούς με τις ιδιαιτερότητες τους και το μεσογειακό μπρίο, και βέβαια τους Γάλλους, ο άσος στο μανίκι, το καλά κρυμμένο μυστικό!




Για να πειστείς ότι οι Γάλλοι το κάνουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, δεν έχεις παρά να δεις την αστυνομική σειρά Engrenages. Κυριολεκτικά, η λέξη σημαίνει "γρανάζια", σημαίνει όμως και "αλυσίδα γεγονότων", το ένα φέρνει το άλλο και στο Παρίσι η βία ξεσπά, θολώνοντας το γκλάμουρ στίγμα της πόλης.





Η αστυνόμος Laure Berthaud είναι σκληρό καρύδι, θα τις φάει αλλά και θα ρίξει αρκετές. Με ανορθόδοξη νοοτροπία, δεν διστάζει να καλύψει τον βοηθό της υπαστυνόμο Gilou, σκέτο "μπουμπούκι", επιρρεπής στα ναρκωτικά, ροπή στον τσαμπουκά, ενίοτε γίνεται καρφί ...της άλλης πλευράς. Ο  υπαστυνόμος Fromentin "Tintin", είναι η ήρεμη και λογική δύναμη της ομάδας.




Το δικαστικό σώμα -γιατί εδώ έχουμε έντονη την παρουσία αυτού, ίσως έτσι είναι το σύστημα στη Γαλλία- εκπροσωπείται από τον γλυκούλη αλλά ακέραιο -κι ενίοτε αφελή- Pierre Clement, τον ανακριτή Roban, παλιά καραβάνα, έχουν δει πολλά τα μάτια του και την κοκκινομάλλα και κυνική στο κόκκινο δικηγόρο Joséphine Karlsson- η bitch της σειράς, θα λέγαμε.




Η σειρά είναι ωμή, σκληρή, γυρισμένη σαν να παρακολουθείς ντοκιμαντέρ. Δείχνει το αληθινό πρόσωπο μιας πόλης που έχουμε ταυτίσει με την καλή, πλούσια ζωή. Βία, ρατσισμός, μίσος, οικογενειακή βία, ακραία, απωθητική βία, είναι εκεί με φόντο τον πύργο του Άιφελ, τη Σακρ Κερ, το Λούβρο.  Ιστορίες ανθρώπων χωρίς όριο βίας. Κι η Laure, o Gilou, o Pierre κι οι λοιποί να προσπαθούν να βρουν τους ενόχους και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Άνισος αγώνες, όχι χωρίς απώλειες- κυρίως ψυχικές.

Έχουν γυριστεί 5 κύκλοι, με 8 επεισόδια οι δύο πρώτοι και 12 οι υπόλοιποι. Σε κάθε κύκλο υπάρχει μια ιστορία με την οποία ξεκινά το πρώτο επεισόδιο και τρέχει κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου. Συγχρόνως σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που απασχολούν τους πρωταγωνιστές μας.

Το επίσημο site της σειράς: εδώ




ΥΓ: Έμαθα για τη σειρά από ένα κατενθουσιώδες tweet του γνωστού Σκωτσέζου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ian Rankin.

ΥΓ: Ίσως είναι η μοναδική φορά που αστυνομική σειρά με έχει κάνει να φοβηθώ, να ανατριχιάσω, να σφίγγομαι ενώ την παρακολουθώ.


ΥΓ: Η Laure Berthaud ως τηλεοπτική περσόνα προηγείται χρονικά όλων των άλλων γυναικών αστυνόμων με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, την αφοσίωση μέχρι εμμονής στη δουλειά, την επίμονη αναζήτηση για την αλήθεια, το ατημέλητο ντύσιμο και χτένισμα, όλα τα στοιχεία που είδαμε αργότερα σε αγαπημένες τηλεοπτικές φιγούρες. Βλέπε Σάρα Λουντ (Forbrydelsen), Ζέγκα Νόρεν (Bron/Broen), Λάουρα Λεμπρέλ (Los misterios de Laura).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου