Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Line of Duty

Όποιος δηλώνει πιστός των αστυνομικών σειρών πρέπει οπωσδήποτε να δει (ή να έχει ήδη δει) την αγγλική αστυνομική σειρά Line of Duty.



Γιατί ξεχωρίζει;
Το πρωτότυπο στοιχείο στο εξαιρετικά καλοδουλεμένο σενάριο είναι ότι οι υποθέσεις αφορούν την αστυνομία εκ των έσω. Οι τρεις κεντρικοί ήρωες ανήκουν στην Υ.Κ.Τ.Δ. (Υπηρεσία Κατά Της Διαφθοράς). Απ' ό,τι φαίνεται στην Αγγλία τα θέματα διαφθοράς των αστυνομικών τα παίρνουν στα πολύ σοβαρά, ακόμα κι ένα κέρασμα σε αστυνομικό που δεν δηλώθηκε από τον ίδιο μπορεί να είναι η αφορμή για εσωτερική έρευνα. Κάπως έτσι ξεκινά ο πρώτος κύκλος της σειράς.

Τα κοινά στοιχεία των τριών κύκλων της σειράς:



Είναι οι τρεις κεντρικοί ήρωες, τους οποίους θα δούμε καλύτερα λίγο πιο κάτω. Σε κάθε κύκλο υπάρχει ο ένας/η μία αστυνομικός ο οποίος γίνεται αντικείμενο έρευνας από την Υ.Κ.Τ.Δ. και γύρω από την υπόθεση του/της υπό έρευνα αστυνομικού  ξετυλίγεται μια κατάσταση πιο μυστήρια, πιο πολύπλοκη, πιο βρώμικη. Οι επίμονοι αδιάφθοροι αστυνομικοί είναι ανελέητοι στην έρευνα τους, προχωρούν άφοβα παρά τις απειλές και τους χλευασμούς (δεν είναι ιδιαίτερα αρεστοί) που δέχονται. Υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο αλλά επιμένουν να εμφανίζονται για να μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και να αποδεικνύουν ότι η διαφθορά είναι πολύ πιο βαθιά απ' όσο φαινόταν αρχικά.
Κάθε επεισόδιο έχει ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές. Το αισθάνεται κανείς ότι κάπου, κάποιος κινεί τα νήματα τόσο γρήγορα που οι αστυνομικοί είναι πάντα ένα βήμα πίσω. Επικίνδυνες υποθέσεις και τα πράγματα να μην ξεκαθαρίζουν ιδιαίτερα καθώς πάμε από επεισόδιο προς επεισόδιο. Στο τέλος κάθε επεισοδίου η αγωνία κορυφαίνεται ενώ τα ερωτηματικά πληθαίνουν.





Οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες:

Ο Ted Hastings προϊστάμενος του τμήματος Υ.Κ.Τ.Δ., ένας Βορειοιρλανδός που έχει δει πολλά στην καριέρα του, δίκαιος, άτεγκτος, ξέρει πάντα πως προηγείται το καθήκον.

O αρχιφύλακας (ανακριτικού) Steve Arnott ενθουσιώδης, επίμονος μέχρι αηδίας, κουβαλά βαριά το αμαυρωμένο του παρελθόν από την θητεία του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Η αστυφύλακας (ανακριτικού) Kate Flemming σοβαρή κι αποτελεσματική, η ήρεμη δύναμη της ομάδας.

Επίσης έχουμε:



Τον αστυνόμο Cottan, στην αρχή άνετος και κλασικός copper αλλά οι προθέσεις του όποιες κι αν είναι αυτές ξεκαθαρίζουν ήδη από το τέλος του πρώτου κύκλου.

Και



Την Lindsay Denton. Είναι η αστυνομικός που ερευνάται από την Υ.Κ.Τ.Δ. στον δεύτερο κύκλο κι είναι ίσως ο πιο αντιφατικός χαρακτήρας που έχει εμφανιστεί στη μικρή οθόνη εδώ και πολλά χρόνια. Ο θεατής δεν ξέρει αν πρέπει να την μισήσει, να την λυπηθεί, να την θαυμάσει, να την βρίσει, υπάρχουν σκηνές που ειλικρινά δεν αντέχεται! Είναι ο χαρακτήρας που στην κυριολεξία θα δημιουργήσει τα πιο ακραία αισθήματα στον τηλεθεατή- κι ένας από τους πολύ καλούς λόγους να δει κανείς την σειρά! Αν κι εμφανίζεται από τον δεύτερο κύκλο όπως είπαμε, συνιστάται η θέαση της σειράς από τον πρώτο κύκλο οπωσδήποτε!



Εν κατακλείδι, είναι κάτι σειρές σαν το Line of Duty που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι οι αγγλικές αστυνομικές σειρές είναι κατά πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες αμερικάνικες. Με μια γρήγορη σύγκριση (θα επανέλθουμε στο θέμα) οι αμερικάνικες προκύπτουν φλύαρες και ρηχές. Τα σενάρια στις αγγλικές έχουν τέτοια ποιότητα που πραγματικά είναι να θαυμάζεις το βάθος και των ιστοριών και των χαρακτήρων που δίνονται με τέτοια συμπύκνωση και ουσία.

Η σειρά Line of Duty υπήρξε τεράστια επιτυχία κι όχι άδικα το BBC καμαρώνει γι'αυτό.  Ευτυχώς ο Jed Mercurio, ο δημιουργός της σειράς ετοιμάζει τέταρτο κύκλο.


Κι ένα bonus:



Δεν είναι πρωτοβουλία του μεταφραστή. Αυτά ακριβώς είναι τα λόγια της Denton όταν ανακρίνεται. Εκεί κατάντησε η χώρα μας. Ως μέτρο σύγκρισης καταχρεωμένων.

4 σχόλια:

  1. Ανυπομονώ να δω τον επόμενο κύκλο. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν φανταστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα της κολάσεως γίνεται στον 3ο κύκλο!!! Ιδιαίτερα στο τελευταίο επεισόδιο!!

      Διαγραφή
  2. Άρχισα το "κατέβασμα"της πρώτης σαιζόν-ευτυχώς υπάρχουν seeders. Ευχαριστώ για την πρόταση και χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη χρόνια πολλά!

      Όπως τόνισα είναι πολύ σημαντικό να την δει κανείς από την πρώτη σαιζόν μιας κι υπάρχουν συνδετικοί κρίκοι που ενώνουν κάθε κύκλο. Να θυμάσαι ότι κάθε σαιζόν είναι πιο συναρπαστική από την προηγούμενη!! :-)))

      Διαγραφή