Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Glacé vs. La Mante

Πρόσφατα είδαμε δύο γαλλικές σειρές που έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι θα μπορούσαν να ήταν... σκανδιναβικές! Επίσης άλλα δύο κοινά χαρακτηριστικά που έχουν αφορούν το στόρυ, όπου και στις δύο έχουμε να κάνουμε με έναν παρανοϊκό σίριαλ κίλλερ και μια σειρά ειδεχθών φόνων.




Στη σειρά Glacé, η οποία μας άρεσε περισσότερο και θα εξηγήσουμε γιατί, όλα ξεκινούν με την φρικτή δολοφονία ενός αλόγου! Κάπου ψηλά στα Πυρηναία, σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα Γαλλία- Ισπανίας και μες το καταχείμωνο, κάποιος δολοφονεί το άλογο του προύχοντα της περιοχής και το κρεμάει σε ένα τελεφερίκ. Καλείται ο έμπειρος αστυνόμος Μαρτέν Σερβάζ από την Τουλούζη να βοηθήσει την νεαρή κι άπειρη ζεντάρμ του τοπικού αστυνομικού τμήματος, Ιρέν Ζιγκλέρ.




Τα πράγματα περιπλέκονται όταν προκύπτουν κι άλλες δολοφονίες, σημαντικών προσώπων της περιοχής αλλά κυρίως όταν μπαίνει στην υπόθεση ο παρανοϊκός Ζουλιάν Χιρτμάν. Ο Χιρτμάν είναι έγκλειστος στην απομονωμένη πτέρυγα της τοπικής  ψυχιατρικής κλινικής. Είναι ένας σίριαλ κίλερ που δολοφονούσε νεαρές κοπέλες και πρώην αστυνομικός, κάποτε καλός φίλος και συνάδελφος του Σερβάζ. Πανούργος, πανέξυπνος, μοιάζει να έχει σχέση με τις δολοφονίες αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς αφού βρίσκεται σε απομόνωση!



Στην υπόθεση μπαίνει και μία ψυχίατρος της κλινικής, αδερφή ενός από τα θύματα του Χιρτμάν!
Ο Σερβάζ κι η Ζιγκλέρ θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν τη λύση μιας κι αυτή κρύβεται στο παρελθόν του χωριού.




Στη σειρά La Mante είμαστε πια στο Παρίσι όπου μια ομάδα αστυνομικών προσπαθεί να βρει ένα σίριαλ κίλερ, ο οποίος αντιγράφει λεπτομερώς τα ειδεχθή εγκλήματα της Μάντισσας, μια σίριαλ κίλερ που έδρασε πριν 25 χρόνια κι είχε καθαρίσει με ευφάνταστο τρόπο αρκετούς άντρες που κακοποιούσαν σεξουαλικά γυναίκες ή παιδιά.



 Τώρα βρίσκεται κι αυτή απομονωμένη σε μια φυλακή και δέχεται να βοηθήσει τους αστυνομικούς με την προϋπόθεση ότι στην ομάδα θα μπει ο γιος της, που είναι επίσης αστυνομικός κι ο οποίος έχει να την δει από μικρός. Δεν θέλει ούτε να ακούσει γι' αυτήν ούτε να την συναντήσει αλλά τελικά δέχεται να μπει στην ομάδα.




Ο copy cat κίλερ συνεχίζει να δολοφονεί με βάση τις παλιές δολοφονίες της Μάντισσας κι εκείνη οδηγεί σιγά σιγά τους αστυνομικούς στο σωστό μονοπάτι. Το οποίο μονοπάτι οδηγεί πολύ -μα πάρα πολύ- κοντά στο γιο της! Εν τω μεταξύ μαθαίνουμε γιατί το γύρισε η Μάντισσα στο serial killing στα νιάτα της.

Κι οι δύο σειρές έχουν το σασπένς τους και καλή εξέλιξη των γεγονότων. Όμως η σειρά Glacé μας άρεσε περισσότερο για τους εξής λόγους:

1. Έχει καλύτερο σίριαλ κίλλερ. Ο Χιρτμάν δεν παίζεται. Είναι ανατριχιαστικά πανούργος, απεχθής, κακός, μισητός. Και τον βλέπουμε συνέχεια πώς μανιπουλάρει τους πάντες, έχει στήσει ένα ωραιότατο mental παιχνίδι.  Αντίθετα η Μάντισσα είναι μια ήρεμη -σχετικά- φιγούρα, βοηθά την αστυνομία, κάνει μια-δυο φορές κάτι παλαβά (μια φάση με κάτι έντομα είναι ελαφρώς τραβηγμένη κατά τη γνώμη μου) που παρά τα εγκλήματα της σχεδόν αγιοποιείται προς το τέλος. Ο copy cat σίριαλ κίλερ, από την άλλη,  είναι ιδιάζουσα περίπτωση. 

2. Το σκηνικό. Στη σειρά Glacé  το απομονωμένο χωριό πάνω στα Πυρηναία, το άφθονο χιόνι, δημιουργούν ένα σκηνικό κλειστό, αγχωτικό, το τοπίο ολόλευκο κι ήρεμο δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για αιματοβαμμένα εγκλήματα, από την άλλη δυσκολεύει πολύ το έργο των αστυνομικών. Στη La Mante έχουμε Παρίσι, δεν βλέπουμε και πολλά και λίγη εξοχή.

3. Το τέλος στο Glacé είναι πιο καλά δομημένο, σχεδόν κινηματογραφικό. Στο La Mante, τα πράγματα είναι πιο κλασικά, αναμενόμενα.

4. Το παρελθόν καραδοκεί και στις δύο σειρές, όμως στο La Mante τα πράγματα είναι πιο προφανή (το γιατί η Μάντισσα έγινε σίριαλ κίλερ το πιάνεις από την αρχή σχεδόν).

Και στις δύο σειρές από πίσω κρύβεται η Netflix.
Κι ΟΧΙ δεν περιμένουμε με αγωνία τις αμερικάνικες βερσιόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου