Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Father Ted

Βλέποντας προχθές τις αστείες όσο και θλιβερές εικόνες από την συγκέντρωση διαμαρτυρία της ελληνικής εκκλησίας για τις νέες ταυτότητες, θυμήθηκα μια παλιά σειρά.

Η σειρά Father Ted ήταν μια σειρά του αγγλικού καναλιού Channel 4 και παίχτηκε για 3 σεζόν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90.
Η σειρά Father Ted είναι από τις πλέον ξεκαρδιστικές σειρές στην ιστορία της αγγλικής (ή μάλλον παγκόσμιας) τηλεόρασης.
Η σειρά Father Ted είναι μια σειρά που δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε γυριστεί από ελληνικό κανάλι.





Για τον απλό λόγο ότι η σειρά σατίριζε την Καθολική Εκκλησία και δεν δίσταζε να αναφέρεται έστω κι έμμεσα ή ως αστείο, σε ακανθώδη θέματα τα οποία η ίδια η Εκκλησία προσπαθούσε να κρύψει επιμελώς.

Η ιστορία στη σειρά είχε ως εξής: Ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς, ο πατήρ Τεντ, έχει μετατεθεί στο νησί Κράγκι κάπου στις άγριες ακτές της Ιρλανδίας. Η μετάθεση είναι μάλλον δυσμενής μιας κι είχε πιαστεί να υπεξαιρεί χρήματα της Εκκλησίας. Συγκατοικεί με τον ηλικιωμένο προκάτοχο του Πατήρ Τζακ, έναν ελεεινό μέθυσο που τις λίγες φορές που ανοίγει το στόμα του είναι να βλαστημησει ή να σκούξει την επιθυμία του για γυναίκες ή ποτό. Είναι κι ο πατήρ Ντούγκαλ, μαθητευόμενος ιερέας, κι η επιτομή της αφέλειας, της αθωότηας, ίσως και της ηλιθιότητας αλλά το παραβλέπουμε αυτό γιατί είναι τόσο συμπαθής. Και το κουαρτέτο συμπληρώνει η σχεδόν παρανοϊκή οικονόμος τους, κα. Ντόιλ, που μοιάζει να γεννήθηκε μόνο και μόνο για να φτιάχνει και να σερβίρει τσάι.



Παρακολουθούμε τις περιπέτειες τους, που τελικά δεν είναι λίγες για ένα τόσο απομονωμένο νησί σαν το Κράγκι.
Μες από την όχι και τόσο ήσυχη ζωή τους και με όλα όσα τους συμβαίνουν στην επαφή τους με τον έξω κόσμο κι άλλα μέλη της Εκκλησίας, καυτηριάζεται άγρια κι απροκάλυπτα ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει, υποκρισία, υστεροβουλία, μισαλλοδοξία. Τα άπλυτα της βγαίνουν στη φόρα μέσα από τους σπιρτόζικους, ξεκαρδιστικούς διαλόγους, οι οποίοι διάλογοι σε κανέναν δεν χαρίζονται. Κι όλα αυτά στην Ιρλανδία, μια, υποτίθεται, σκληροπυρηνική καθολική χώρα.



Η σειρά κράτησε για τρεις απολαυστικές σεζόν. Το σίγουρα ήταν ότι θα συνέχιζε ακάθεκτα αλλά δυστυχώς ο πρόωρος θάνατος του πρωταγωνιστή Dermot Morgan μια μέρα μετά το τέλος των γυρισμάτων του τελευταίου επεισοδίου της 3ης σεζόν έθεσε τέλος σε μια σειρά που όμοια της δεν θα ξαναδούμε. Ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα. Και στην περίπτωση που γυριζόταν κάτι παρόμοιο θα είχα ικανό τον κάθε "Αμβρόσιο" κι "Άνθιμο" να βομβαρδίζει τον σταθμό που θα τολμούσε να παίξει τον ελληνικό "πατήρ Τεντ" και τους θρησκόληπτους συμπατριώτες να ορμούν με λάβαρα και σταυρούς να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από τον βομβαρδισμό.
Αμήν.



Στο youtube μπορεί να βρει κανείς όλα τα επεισόδια της σειράς:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου