Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

McMafia (Ή φυλάξου από τη ρωσική Μαφία)

Διάβαζα σήμερα το πρωί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην ισπανική διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es για την άκρως περίεργη περίπτωση ενός Νορβηγού συνταξιούχου που έχει συλληφθεί από τις ρωσικές αρχές ως κατάσκοπος (όποιος γνωρίζει Ισπανικά ας διαβάσει το άρθρο, έχει ενδιαφέρον). Σε κάποιο σημείο, ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Edward Lucas που έχει μελετήσει ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η Ρωσία είναι μια χώρα πραγματικά διεφθαρμένη και το κατεστημένο της διαφθοράς έχει τεράστια επιρροή". Τα λόγια του αυτά, μου θύμισαν τη σειρά McMafia, μια από τις αρτιότερες και πιο ενδιαφέρουσες σειρές που είδαμε τελευταία, κι όπου το διεφθαρμένο κατεστημένο της Ρωσίας παίζει πρωτεύοντα ρόλο. 






Αναμφίβολα αυτό που προσθέτει πόντους στην αρτιότητα της σειράς είναι το σενάριο. Καταφέρνει να τιθασεύσει μία πολύπλοκη ιστορία που συνδέει πολλά πρόσωπα, σε πολλούς τόπους, με δαιδαλώδεις σχέσεις, με τέτοιο τρόπο που, και όλα γίνονται κατανοητά στο θεατή και, κυρίως, η εξέλιξη της ιστορίας έχει σταθερή πορεία προς την κορύφωση χωρίς "κοιλιές".




Το στόρι έχει ως εξής: Ο Άλεξ Γκόλντμαν είναι ένας επιτυχημένος τραπεζίτης στο Σίτυ του Λονδίνου. Γιος Ρώσου εμιγκρέ, αν και γεννήθηκε στη Ρωσία μεγάλωσε στο Λονδίνο, αφού ο πατέρας του αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα όταν ο Άλεξ ήταν μικρός. Όλα βαίνουν καλώς για τον ήρεμο και συγκροτημένο Άλεξ, ωραία κι επιτυχημένη φιλενάδα, ωραίο σπίτι, η εταιρία του, μια τράπεζα επενδύσεων πάει πολύ καλά. Όμως μία ωραία πρωία κι εντελώς ανεξήγητα, η εταιρία του αρχίζει να χάνει κεφάλαια, μοιάζει να παραπαίει. Ο αγαπημένος του θείος Μπόρις -αδερφός του πατέρα του κι επίσης εκδιωχθής από τη Ρωσία- του προτείνει να συνεργαστεί με έναν αμφιλεγόμενης επαγγελματικής ηθικής επιχειρηματία και πολιτικό από το Ισραήλ, μια "πονηρή αλεπού" που ακούει στο όνομα Κλέιμαν. Ο Άλεξ διστάζει αλλά στο τέλος ενδίδει. Τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή όταν ο θείος του δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, με τον ίδιο να γλιτώνει παρά τρίχα. Προσπαθώντας να συνέλθει, μαθαίνει ότι πίσω από τη δολοφονία του θείου του κρύβεται ο Ρώσος αρχιμαφιόζος Βαντίμ Καλιάγκιν, ένας αδίστακτος κακοποιός που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού με τις "επιχειρήσεις" του, έχοντας ως "στήριγμα" μέλη του ρωσικού κράτους και διαφόρων υπηρεσιών , σε ανεπίσημο και διακριτικό επίπεδο βέβαια! Ο Βαντίμ είναι παλιός εχθρός του πατέρα και του θείου του Άλεξ κι η αίτια που η οικογένεια υποχρεώθηκε να φύγει από τη Ρωσία. Ναι, ο πατέρας του Άλεξ είναι πρώην Ρώσος αρχιμαφιόζος που αναγκάστηκε-τον ανάγκασαν μάλλον- να "αποσυρθεί". 




Έτσι αρχίζει ένας πόλεμος ανάμεσα στον Άλεκ Γκόλντμαν, τον ευγενικό τραπεζίτη ρωσικής καταγωγής και τον ανελέητο Ρώσο αρχιμαφιόζο Βαντίμ Καλιάγκιν, ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί καταρχήν σε επίπεδο επιχειρηματικό, που θα κορυφώνεται από επεισόδιο σε επεισόδιο, θα γίνεται όλο και πιο σκληρός κι επικίνδυνος και προσωπικός- με εκείνο το ρωσικό κατεστημένο που λέγαμε να κινεί πάντοτε τα νήματα-, μέχρι την τελική κορύφωση στο τελευταίο επεισόδιο με ένα από τα πιο συναρπαστικά κι αγωνιώδη φινάλε που έχουμε δει!
Το σενάριο, όπως είπαμε, αψεγάδιαστο, ισορροπημένο, ξεκάθαρο. Από πολλούς κατηγορήθηκε ότι ήταν αργό σε εξέλιξη, το πιθανότερο είναι ότι κάποιοι δεν περίμεναν μέχρι το τέλος. Ο τρόπος που ο βασικός πρωταγωνιστής μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε αυτό που αποστρέφεται και ζητά να καταστρέψει, χρειάζεται το χρόνο του να αποδοθεί σωστά.




Πολύ καλές ερμηνείες από όλο το cast, ιδιαίτερα από τους Ρώσους ηθοποιούς, όπως τον Aleksey Serebryakov, τον πρωταγωνιστή της δυνατής ταινίας του Andrey Zvyagintsev, "Leviathan"- στον οποίο Andrey, εν τω μεταξύ, ευχόμαστε ολόψυχα να κερδίσει το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας για το συγκλονιστικό "Loveless"!

Α, και για να μην ξεχνιόμαστε, ΟΧΙ, ΔΕΝ μας ενδιαφέρει μια πιθανή αμερικάνικη βερσιόν της σειράς!! 

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Χριστίνα. Μας έλειψες. Ενδιαφέρουσα πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νοτούλα!!Κι εσείς μου λείψατε! :-)))
      Έχω κι άλλες, πολλές προτάσεις για σειρές! Κυρίως ευρωπαϊκές!

      Διαγραφή