Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Stranger Things #1 (spoiler alert)





(αρχή spoilers)


Πριν πέσουν οι τίτλοι αρχής στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς Stranger Things , υπάρχει μια ολιγόλεπτη εισαγωγή που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε επεισόδιο των X Files. Σε ένα μυστικό εργαστήριο που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε κάποιο κέντρο παραγωγής ενέργειας, κάπου στα βάθη της Ιντιάνα, τα φώτα στους διαδρόμους αναβοσβήνουν ενώ ένας επιστήμονας προσπαθεί να ξεφύγει από κάτι κακό. Προφανώς -όπως συμβαίνει συχνά σε αμερικάνικες ταινίες ή σειρές- κάποιο πείραμα βρέθηκε εκτός ελέγχου και κάτι αλλόκοτο και μυστήριο αρχίζει να κυκλοφορεί στα δάση της περιοχής.

Εν τω μεταξύ μια παρέα τεσσάρων παιδιών μόλις έχει τελειώνει την πολύωρη ενασχόληση με το επιτραπέζιο παιχνίδι Dungeons & Dragons. Από τους τρεις που επιστρέφουν στα σπίτια τους ο ένας θα χαθεί.





Τίτλοι αρχής.



Ξημερώνει μια καινούργια μέρα στο Χώκινς της Ιντιάνα. Η Τζόις, διαζευγμένη και μητέρα δύο αγοριών,  βιάζεται να φύγει για τη δουλειά της, ξαφνικά όμως διαπιστώνει ότι ο μικρός της γιος, ο Γουίλ, λείπει. Σε κατάσταση πανικού ειδοποιεί την τοπική αστυνομία. Ο αρχηγός της αστυνομίας ξεκινά διστακτικά την έρευνα πιστεύοντας ότι το παιδί το έχει σκάσει για να βρει τον πατέρα του. Όταν βρίσκει το ποδήλατο του Γουίλ στο δάσος αλλάζει γνώμη και ξεκινά κανονική κι ενδελεχή έρευνα.



Εν τω μεταξύ:

Σε εκείνο το μυστηριώδες εργαστήριο εμφανίζονται κάποιοι επιστήμονες. Πηγαίνουν στην πηγή από όπου ξέφυγε το "κακό". Αναρωτιούνται αν το κορίτσι, που το έσκασε, πήγε μακριά. Ποιο είναι αυτό το κορίτσι; Και τι ρόλο παίζει; Το μόνο που μαθαίνουμε είναι ότι έχει υπερφυσικές ιδιότητες κι οι επιστήμονες θα κάνουν τα πάντα για να το πιάσουν.

Και:

Η Τζόις δέχεται ένα πολύ παράξενο τηλεφώνημα.




Ενώ οι τρεις φίλοι του Γουίλ ξεκινούν τη δική τους έρευνα στο δάσος και πέφτουν πάνω στο υπερφυσικό κορίτσι.

Τίτλοι τέλους και με πολλή αγωνία είμαστε έτοιμοι να δούμε το δεύτερο επεισόδιο!

(τέλος spoilers)

Γιατί μας άρεσε το πρώτο επεισόδιο της σειράς Stranger Things:

Ωραίο σενάριο, καλοδουλεμένο, περιέχει λίγο απ' όλα. Κάτι από x files, κάτι κι από Τζων Κάρπεντερ, πολύ και καλά φτιαγμένο μυστήριο, το κατιτίς από αστυνομική σειρά, ενδιαφέροντες χαρακτήρες- όσο κι αν φαίνεται περίεργο τα παιδιά κλέβουν την παράσταση στο επεισόδιο αυτό.

Σωστή ατμόσφαιρα, τόπος ιδανικός, μια μικρή, βαρετή πόλη ( το λέει άλλωστε κι ο αστυνομικός "το πιο συναρπαστικό πράγμα που συνέβη ποτέ στο Χώκινς ήταν όταν μια κουκουβάγια επιτέθηκε στον κότσο μια κατοίκου της πόλης!"), όπου δεν περιμένεις να συμβεί τίποτα, να όμως που η εξαφάνιση ενός παιδιού ξυπνά από το λήθαργο την πόλη, χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν τι έχει συμβεί.

Ενδιαφέροντες, καλά αναπτυγμένοι χαρακτήρες. Η Τζόις, κλασική μικροαστή Αμερικάνα, διαζευγμένη, από εκείνες που παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία και βρέθηκαν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες τους. Ο αστυνομικός διευθυντής, η οικογένεια του φίλου του Γουίλ, ο καθηγητής Χημείας, όλοι κλασικές φιγούρες των μικρών πόλεων των μεσοδυτικών πολιτειών. Κι όλα αυτά εν έτη 1983! Κι αυτό είναι το πιο ωραίο στοιχείο της σειράς! Η αλλόκοτη δεκαετία του 80, λίγο πριν την μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη αλλά όχι τόσο που να επιτρέπει ακόμα την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και την άμεση επικοινωνία. Η τελευταία δεκαετία όπου όλα μοιάζουν πια γοητευτικά ρετρό!



Έκπληξη η Γουαϊνόνα Ράιντερ στο ρόλο της Τζόις! Την είχαμε πεθυμήσει και χαιρόμαστε που τη βλέπουμε έστω και σε σειρά να πρωταγωνιστεί. Ας όψεται η Netflix, η νέα μεγάλη δύναμη των σειρών!



2 σχόλια: