Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Foyle's War

Η σειρά Foyle's War είναι μια αγγλική αστυνομική σειρά που γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό της χώρας. Όμως ως αστυνομική σειρά έχει μια ιδιαιτερότητα που την ξεχωρίζει από τις άλλες. Διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου.




Βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο του πολέμου κι οι Γερμανοί παρελαύνουν στα δυτικά της Ευρώπης πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ προς τις ακτές κι ανησυχώντας όλο και περισσότερο τους Βρετανούς. Στη μικρή πόλη Χέιστινγκς του Ανατολικού Σάσσεξ ζει ο αστυνόμος ντετέκτιβ Κρίστοφερ Φόιλ. Ο πόλεμος έχει δυσκολέψει πολύ την δουλειά του, μιας κι οι περισσότεροι συνάδελφοι και βοηθοί του έχουν στρατευθεί. Καταφέρνει να βρει δύο βοηθούς, μια ενθουσιώδη κόρη παπά, την Σαμάνθα, που έχει προσφέρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες της στο κράτος. Και τον Πωλ Μίλνερ, αστυνομικό που γύρισε από τον πόλεμο σακατεμένος. Οι τρεις προσπαθούν να λύσουν τις υποθέσεις που τους προκύπτουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο πόλεμος με τον έναν ή άλλον τρόπο είναι παντού παρών.




Τι μας αρέσει στη σειρά:

1.Το άψογο σε όλα σενάριο. Οι υποθέσεις που καλούνται ο αστυνόμος Φόιλ κι οι βοηθοί του  να ερευνήσουν, εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ασύνδετες με τον πόλεμο αλλά τελικά σχετίζονται με αυτόν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Θέματα που έχουν σχέση με αυτόν είναι η ουσία, το κλειδί των υποθέσεων κι ουσιαστικά αφορούν πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του: Για παράδειγμα, τα παιδιά που έφυγαν από το Λονδίνο εκείνη την εποχή για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, την φιλοναζιστική στάση της αγγλικής αριστοκρατίας, την καχυποψία απέναντι σε γερμανόφωνους πρόσφυγες που είχαν φτάσει στη χώρα πριν τον πόλεμο κλπ. Ο πόλεμος, με άλλα λόγια, είναι η αιτία (ή η αφορμή) για την οποία συμβαίνουν τα εγκλήματα.
Κι η φρίκη του είναι παρούσα κι επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Βομβαρδισμοί - δεν είναι τυχαία η επιλογή της τοποθεσίας. Οι ακτές της νοτιοανατολικής Αγγλίας θεωρούνταν "ευαίσθητες" μιας κι ήταν πολύ κοντά στις ακτές της Γαλλίας απ' όπου υποτίθεται θα έρχονταν οι Γερμανοί κι όπου πραγματοποιούσαν βομβαρδισμούς για κάποια χρονική περίοδο μέχρι να μπορέσουν οι Άγγλοι να αρχίσουν να τους αναχαιτίζουν. Οι σχέσεις που ταλανίζονται, ο τρόπος ζωής που αλλάζει, ο φόβος για τον εχθρό που πλησιάζει, νέα παιδιά που φεύγουν για το μέτωπο, αγαπημένα πρόσωπα που χάνονται.
Η σειρά έχει κι ιστορικό ενδιαφέρον μιας κι ακολουθεί χρονικά τα γεγονότα όπως αυτά έγιναν.






2. Τα πρόσωπα. Ο αστυνόμος Φόιλ, χήρος με παιδί στον πόλεμο, λάτρης του ψαρέματος. Τυπικός κι ήρεμος άνθρωπος, χαμηλών τόνων, αλλά επίμονος ντετέκτιβ. Ο πόλεμος τον έχει κάνει συναισθηματικό, ίσως πιο ευάλωτο απ' όσο θα ήθελε.

Η Σαμάνθα, ένα νέο κορίτσι γεμάτο ενθουσιασμό που υπηρετεί την πατρίδα της έστω κι ως οδηγός αστυνόμου! Μπλέκει διακριτικά στις υποθέσεις του Φόιλ κι έχει αποδειχτεί πολύτιμη βοηθός σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Πωλ Μίλνερ, προσπαθεί να συνηθίσει στη νέα του ζωή ως τραυματίας πολέμου έχοντας χάσει το ένα του πόδι. Εξαιρετικός ντετέκτιβ, είναι ο καλύτερος που θα μπορούσε να έχει ο Φόιλ πίσω στο γραφείο.

Ιδανικοί κι οι ηθοποιοί που τους ενσαρκώνουν με τον Μάικλ Κίτσεν να ξεχωρίζει ως Φόιλ, να εκφράζει πολλές φορές με το έντονο βλέμμα του τα συναισθήματα του.

Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία κι έτσι κύλησε για 8 σαιζόν από το 2002 έως το 2015, με 4 επεισόδια οι τέσσερις πρώτες και 3 οι τέσσερις τελευταίες  (της μιάμισης ώρας περίπου το καθένα). Στην Αμερική όπου προβλήθηκε, πριν από κάθε επεισόδιο υπήρχε ιστορικός που εξηγούσε πώς το επεισόδιο σχετιζόταν ιστορικά με την χρονική περίοδο στην οποία εξελισσόταν!

6 σχόλια:

  1. Γεια σου Crispy μου. Έχω δει τα δύο πρώτα και είναι πράγματι πολύ ωραία τα επεισόδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα χαίρομαι πολύ που σου αρέσει! Είναι και συγκινητική πολλές φορές. Εγώ σε καποια επεισόδια έκλαψα κιόλας!

      Διαγραφή
    2. Έκλαψα χτες όταν σκοτώθηκε ο Ιταλός φίλος του ντεντέκτιβ.

      Διαγραφή
    3. Κι εγώ! Τα λόγια του γιου του Ιταλού στο τέλος!
      Πάντως ο ηθοποιός που παίζει τον Foyle είναι φοβερά εκφραστικός, πώς δείχνει την στεναχώρια του ή την ανησυχία του για τον γιο του πχ!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική σειρά! Σε κάνει να νοσταλγείς έναν πόλεμο που δεν έζησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Efi πράγματι! Παρεμπιπτόντως η Μ. Βρετανία υπήρξε κάπως τυχερή στο ΒΠΠ μιας κι υπέστη -μόνο- κάποιους βομβαρδισμούς και γλίτωσε την εισβολή! Βέβαια είχε τις απώλειες της αλλά επί ευρωπαϊκού εδάφους κυρίως.

      Διαγραφή