Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ωδή στους Underwood! (προσοχή, περιέχει spoilers!)

Ευτυχώς οι σεναριογράφοι της σειράς House of Cards συνήλθαν και μετά από έναν άστοχο 3ο κύκλο, κατάφεραν και δημιούργησαν με τον 4ο, ό,τι καλύτερο  περιμέναμε από την συγκεκριμένη σειρά!


Ο 4ος κύκλος ήταν αποθέωση, ήταν απλά αριστουργηματικός! Αλλά πριν αναφερθώ σε αυτόν ας εξηγήσω γιατί θεώρησα ανεπιτυχές τον προηγούμενο κύκλο. Είναι απλό. Κακώς πήγαν οι σεναριογράφοι να χωρίσουν το ζεύγος Άντεργουντ. Ή κι οι δύο μαζί ή ξεχάστε το αγαπητοί παραγωγοί της σειράς.
Έτσι λοιπόν, μετά τα μικροαστικά ζητήματα του ζεύγους, ευτυχώς έχουμε πια, εδώ στον 4ο κύκλο, την "ισχύ εν τη ενώσει". Κλαιρ & Φρανκ μαζί σε όλα. Ακόμα και στις επικείμενες εκλογές! Υποψήφιος πρόεδρος ο μεν, υποψήφια αντιπρόεδρος η δε- ναι τα κατάφερε η Λαίδη Μακμπεθ του 21ου αιώνα!

Στον τελευταίο κύκλο συμβαίνουν πολλά, υπάρχουν πολλές ανατροπές, πολλά συγκλονιστικά γεγονότα με κορυφαία την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου. Από ποιον; Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, τον πρώην δημοσιογράφο, τον κατατρεγμένο Λούκας Γκουντουίν. Δεν τον άκουγε κανείς, δεν πίστευε κανείς όσα είχε ανακαλύψει, είδε κι απόειδε, πήρε το όπλο του και "μπαμ". Δυστυχώς χάσαμε τον Μήτσαμ, τον πιστό φρουρό του Φρανκ κι ένα από τα πιο συμπαθητικά πρόσωπα της σειράς.


Bye bye Meechum...


Πολύ έξυπνη κι αποδοτική η ανάμειξη στο στόρι της μητέρας της Κλαιρ την οποία υποδύεται εξαιρετικά η θαυμάσια Ellen Burstyn. Ο θάνατος της αποδεικνύεται χρυσάφι στα χέρια της Κλαιρ (όχι που θα το άφηνε να περάσει έτσι!).

Σε αυτόν τον κύκλο εμφανίζεται κι ο αντίπαλος του Φρανκ για την προεδρία, ο ρεπουμπλικάνος  υποψήφιος Γουίλ Κονγουέι. Ο οποίος Κονγουέι είναι ένας κλασικός clean-cut σαραντάρης, άσος στον χειρισμό των social media, τα οποία λατρεύει και κλασικά- how boring- καλός οικογενειάρχης που μοστράρει την υπέροχη οικογένεια του με την πρώτη ευκαιρία. Ελπίζουμε ότι οι Αντεργουντ θα τους κάνουν με τα κρεμμυδάκια τους Κόνγουεϊ. Σε αυτόν τον κύκλο σχεδόν τα κατάφεραν προς μεγάλη μας αγαλλίαση!

Η βαρεμάρα όρθια.


Υπάρχει και το βρώμικο παρελθόν -των πρώτων κύκλων- που έρχεται πάλι στην επικαιρότητα γιατί εκείνος ο πρώην διευθυντής σύνταξης της "Washington Herald" αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα του μακαρίτη Λούκας Γκουντουίν.

Υπάρχει κι η τρομοκρατία, που εισβάλλει στη χώρα με την μορφή δύο Αμερικανών που έχουν γίνει οπαδοί της Οργάνωσης Ισλαμικού Χαλιφάτου κι απαγάγουν μια οικογένεια. Η τροπή που παίρνει η υπόθεση οδηγεί στο τέλος του κύκλου με τον Φραν Άντεργουντ να έχει στραφεί προς την κάμερα, κατά την προσφιλή του συνήθεια, και να λέει τα εξής" Δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία. Δημιουργούμε την τρομοκρατία.". Η αποθέωση είναι ότι είναι η πρώτη φορά που ίδια η Κλαιρ στρέφεται προς την κάμερα-και αυτή!!- με τον ίδιο τρόπο. Ανατριχιαστικά απολαυστική στιγμή και το καλύτερο κλείσιμο για τον κύκλο!



Η συγκεκριμένη σαιζόν είναι case study από μόνη της. Μακάρι να είχα κάνει recap σε κάθε επεισόδιο χωριστά. Αλλά ήμουν μουδιασμένη από τον προηγούμενο κύκλο. Πού να ήξερα...
Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον 5ο κύκλο; Εννοείται πώς θέλουμε τους μοχθηρούς, ανίερους Άντεργουντ στην κορυφή του κόσμου! Τι τους επιφυλάσσουν οι σεναριογράφοι. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θέλουν να πάνε σε...6ο κύκλο!



Αγαπημένη μου σκηνή στον 4ο κύκλο:

Η Κλαιρ βρίσκεται με την σύζυγο του υποψήφιου ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο, όπου πίνουν τσάι ενώ οι σύζυγοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού την τρομοκρατική απειλή που έχει ενσκήψει. Ανάμεσα στο τσάι και την συμπάθεια η Χάννα η ρεπουμπλικάνα κάνει το λάθος και ρωτά την Κλαιρ: "Μετάνιωσες που δεν έκανες παιδιά;", κι εκείνη με εκείνο το βλέμμα που εκτοξεύει βέλη με δηλητήριο της απαντά: "Εσύ μετάνιωσες που έκανες παιδιά;". Η άλλη από την ταραχή της κοντεύει να φάει το φλιτζάνι που κρατά! Μεγάλη Κλαιρ Άντεργουντ! Γι' αυτό σε λατρεύουμε!!


Κορίτσι μου, δεν τα λένε αυτά στην Κλαιρ!

4 σχόλια:

  1. Εγω πάντως δεν θεωρώ άχρηστο τον 3ο κύκλο. Έδωσε με τον "χωρισμό" την δυνατότητα στους πρωταγωνιστές να καταλάβουν στο τέλος του 4ου πως δεν μπορούν χώρια. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ καλημέρα και καλή εβδομάδα!
      Λες; Εμένα πάντως μου δόθηκε η εντύπωση ότι οι σεναριογράφοι προσπάθησαν να τους χωρίσουν και να ξεσπάσει "πόλεμος" μεταξύ τους αλλά μάλλον δεν λειτούργησε ή είδαν πώς δεν άρεσε στον κόσμο (λέω εγώ τώρα).
      Πάντως ο 4ος κύκλος είναι ο πιο δυνατός κι ολοκληρωμένος! Περιμένω πώς και πώς να δω προς τα πού θα το πάνε!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Τον λάτρεψα αυτόν τον κύκλο! Φανταστικός! Εγώ δεν σου κρύβω ότι θα ήθελα να τους δω αντιμέτωπους, να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει η ψυχασθένεια τους.Αγαπημένη μου είναι η Κλαιρ. Φοβερή!Επίσης βλέποντας τον Joel Kinnaman στο Killing δεν μπορούσα να φανταστώ με τίποτα να έχει αυτόν το ρόλο στο House of Cards.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τους θέλω μαζί! Είναι περισσότερο τρομακτικοί ως ζεύγος!!! :-))
      Δεν το έχω δει το αμερικάνικο killing. Μετά το δανέζικο που με συγκλόνισε με το τέλος του όλα είναι πια τετριμμένα. Γι'αυτό και έχω την Σάρα Λουντ ως εικόνισμα στο μπλογκ!! :-))

      Είδα στο imdb ότι αυτός ο ηθοποιός είναι σουηδικής καταγωγής!

      Διαγραφή