Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Trapped

Η Σκανδιναβία μας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια καταπληκτικές αστυνομικές σειρές, με κορυφαίες τη δανέζικη Forbrydelsen (Killing) και την σουηδο-δανέζικη Broen (The Bridge).
Φέτος είναι η σειρά της Ισλανδίας να πάρει τη σκυτάλη. Κάτι όχι τόσο παράξενο για όσους έχουμε διαβάσει ισλανδικό αστυνομικό μυθιστόρημα (συγγραφείς όπως ο Άρνι Τοράρινσον ή η Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ κυκλοφορούν και στα ελληνικά). Ήταν απλά θέμα χρόνου. Και τόπου!





Βρισκόμαστε στο Seyðisfjörður ένα απομονωμένο λιμάνι στα βορειοανατολικά της Ισλανδίας. Καθώς το πλοίο που έρχεται μια φορά την εβδομάδα από την Δανία μπαίνει στο λιμάνι, κάποιοι ντόπιοι ψαράδες ανακαλύπτουν στα δίχτυα τους ένα πτώμα από το οποίο λείπουν τα άκρα και το κεφάλι. Το δύσκολο έργο για τον αστυνόμο Άντρι Όλαφσον αρχίζει μιας και δεν είναι παρά ο ίδιος κι οι δύο βοηθοί του η αστυνομική δύναμη της περιοχής, κι οι τρεις μάλλον άπειροι σε τέτοια περιστατικά. 




Έχει να αντιμετωπίσει την οργή του καπετάνιου, ο οποίος θέλει να κάνει κανονικά το δρομολόγιο του αλλά έχει απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου με δικαστική εντολή. Έχει να αντιμετωπίσει την αδημονία των αρχών να τελειώνουν με το θέμα του πτώματος -έχουν άλλα στο μυαλό τους, την πώληση του λιμανιού στους Κινέζους! Έχει να αντιμετωπίσει την εν διαστάσει σύζυγο του, που έρχεται στην πόλη με το νέο της φίλο και με σκοπό να πάρει τις κόρες τους πίσω στο Ρέυκιαβικ. Έχει να αντιμετωπίσει τον παράξενο και σκοτεινό Γιόρτουρ, ντόπιος που κατέβηκε από το πλοίο. Επίσης τους επιβάτες που εκνευρισμένοι περιμένουν να φύγουν. Επιπλέον το αστυνομικό κλιμάκιο από την πρωτεύουσα που του έχει απαγορεύσει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε έρευνα μέχρι να έρθουν οι ίδιοι. 






Πολλά έχει να αντιμετωπίσει ο στωικός Άντρι. Το χειρότερο όμως που έχει να αντιμετωπίσει είναι η απίστευτη χιονοθύελλα που ξεσπά στην πόλη αποκλείοντας την από την υπόλοιπη χώρα. Εξού κι ο τίτλος της σειράς. Γιατί πραγματικά αισθάνεται κανείς παγιδευμένος σε μια μικρή πόλη από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει...ενώ κυκλοφορεί ένας δολοφόνος! Καταπληκτική κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, λιγοστό φως- οι μέρες είναι ακόμα μικρές- κι ο ήχος της θύελλας που μαίνεται λυσσαλέα, δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για ένα αστυνομικό θρίλερ.





Η σειρά γυρίστηκε στο Seyðisfjörður κάτω από ...πραγματικές καιρικές συνθήκες! Στην παραγωγή (αλλά και στην σκηνοθεσία, τουλάχιστον του 1ου επεισοδίου) βρίσκουμε τον πολύ γνωστό (τουλάχιστον για όσους έχουμε εντρυφήσει στον ισλανδικό κινηματογράφο) Ισλανδό σκηνοθέτη Μπαλτάσαρ Κόρμακουρ. Ο πρωταγωνιστής Όλαφουρ Ντάρι Όλαφσον (The Deep, 101 Reykjiavik) είναι εξαιρετικός στο ρόλο του αστυνόμου που δοκιμάζεται τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο και πρέπει να δείξει ψυχικές και σωματικές αντοχές μιας και ολόκληρη η πόλη στηρίζεται σε αυτόν. Θηριώδης καθώς είναι, δίνει την εντύπωση ότι είναι ο τελευταίος που θα καταρρεύσει σε μια πόλη...παγιδευμένη. 



8 σχόλια:

  1. Έχω ενθουσιαστεί που ανακάλυψα το συγκεκριμένο ιστολόγιο!!! Παρακολουθώ εδώ και καιρό το as crisp as it gets, και είχα προσέξει το ενδιαφέρον σου για τον κινηματογράφο και τις ξένες σειρές, αλλά δεν είχα βρει τα άλλα δύο blog σου! Και πάνω που χα στερέψει από σειρές.. Θα χαρώ να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νανά ευχαριστώ πολύ!
      Ναι, έχω όντως πολύ ισχυρά σινεφίλ αισθήματα- και για την μεγάλη οθόνη αλλά και για την μικρή!
      Όρεξη και χρόνος να υπάρχει και θα τα λέμε συχνά! :-)

      Διαγραφή
  2. Θα πρέπει να είναι στο στυλ του Fortitude (πρωταγωνιστούσε η Sofie Gråbøl του Forbrydelsen)- επίσης πολύ καλό. Θα το αναζητήσω. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Efi ναι, στην αρχή έτσι σκέφτηκα κι εγώ, μετά τα πράγματα κάπως αλλάζουν.
      Σαφώς καλύτερο το trapped από το fortitude, κάπου προς το τέλος του πρώτου κύκλου στο fortitude το ψιλοχάσανε το μπαλάκι οι σεναριογράφοι. Περιμένω πάντως πώς και πώς τον δεύτερο κύκλο να δω πώς θα προχωρήσει η ιστορία. Κι εννοείται ότι αφού παίζει η αγαπημένη Σόφι (νομίζω είναι ολοφάνερο πόσο την αγαπά αυτό το μπλογκ!!!) υπάρχει λόγος παραπάνω να περιμένουμε με αγωνία!

      Είχα γράψει για το fortitude εδώ: http://crispy-somelikeitcrisp.blogspot.gr/2015/03/blog-post_19.html


      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Νότα αξίζει τον κόπο! -και με το παραπάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Το Fortitude δεν άντεξα να δω ούτε το πρώτο επεισόδιο.
    Το Trapped μου αρέσει πολύ, αλλά μόνο εμένα και το βλέπω μόνη μου όταν βρίσκω ευκαιρία.
    Μου αρέσει πολύ και έχω περιέργεια να δω τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα στο Fortitude με χάλασε λίγο το σενάριο, δεν υπήρχε συνοχή σε όσα γίνονταν.
      Στο trapped έχει ενδιαφέρον κι η ισλανδική νοοτροπία που μας αποκαλύπτεται μέσα από τους χαρακτήρες.
      Μέχρι στιγμής η σειρά που μου άρεσε περισσότερο φέτος από όσες είδα ήταν το line of duty
      Αύριο, αν προλάβω, θα γράψω για μια άλλη σειρά που ξεκίνησα και μου αρέσει πολύ!

      Διαγραφή