Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

The night manager

Σε συνέχεια των εξαιρετικών μίνι σειρών που έρχονται φέτος το χειμώνα από τη Γηραιά Αλβιώνα, μετά τα "διαμάντια" River και London Spy, έχουμε και το "The Night Manager".




Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του σπουδαίου John le Carré, το οποίο γράφτηκε το 1993, αλλά για τη σειρά έχει γίνει προσαρμογή στη δική μας εποχή.

Ο Άγγλος Jonathan Pine δουλεύει ως νυχτερινός διευθυντής ξενοδοχείου στο Κάιρο, την εποχή της "αραβικής άνοιξης". Τον πλησιάζει η ερωμένη Αιγύπτιου πλούσιου παράγοντα και του δίνει έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι ο, κατά τ' άλλα, ευυπόληπτος Richard Roper, πάμπλουτος Βρετανός που πουλά "συμπόνια" στον Τρίτο Κόσμο, πουλά και όπλα. Πολλά και διαφορετικά κι επικίνδυνα όπλα.




 Η ερωμένη Αιγύπτια δολοφονείται αλλά τα έγγραφα αυτά -μέσω ενός φίλου του Pine στη Βρετανική πρεσβεία- καταφέρνουν και φτάνουν στα χέρια της πράκτορος Angela Burr, η οποία έχει βάλει ως στόχο να αποκαλύψει τις βρωμοδουλειές του Roper. Μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς. Σε συνάντηση με τον Pine, καταφέρνει να τον πείσει να στρατολογηθεί στην υπηρεσία της έτσι ώστε να εξουδετερώσουν "τον πιο κακό άνθρωπο στον πλανήτη". Ο Pine δέχεται και καταφέρνει να διεισδύσει στο ασκέρι του Roper.




Όπως πάντα σε αγγλικές σειρές, μιλάμε για καλοδουλεμένο, σφιχτοδεμένο σενάριο, σκέτη "λεπτοβελονιά" στις λεπτομέρειες. Ο John le Carré, φαντάζομαι, θα είναι πολύ ευχαριστημένος.

Το πιο σημαντικό είναι ότι στη σκηνοθεσία έχουμε τη Δανέζα Susanne Bier, μια εκ των πιο γνωστών εκπροσώπων του περίφημου "Dogma 95" ("γεια σου Lars!"). Εδώ φυσικά, δεν έχουμε "Δόγμα", αν και κάπου κάπου πιάνουμε λεπτές, διακριτικές αποχρώσεις του, έχουμε όμως το έντονα συναισθηματικό άγγιγμα της Bier στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων.




Κι έχουμε, όπως πάντα σε αγγλική σειρά, αψεγάδιαστες ερμηνείες. Στο ρόλο του "κακού" Richard Roper, μια έκπληξη, ο Hugh Laurie! Λύκος με εμφάνιση προβάτου!

Τον Jonathan Pine ενσαρκώνει ο Tom Hiddleston (τον οποίο η υποφαινόμενη θυμάται ως F. S. Fitzgerald στο αγαπημένο "Μεσάνυχτα στο Παρίσι"). Άνετα θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ...James Bond! Καλά τα πάει εδώ!



Έχουμε επίσης την Olivia Colman ως πράκτορα Angela Burr και τον Tom Hollander (μεγάλη αδυναμία) ως Corcoran, του προσωπικού βοηθού του Roper, όλο ειρωνεία και καυστικά σχόλια- ιδανικός ο Hollander για τον ρόλο!





Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους τίτλους αρχής. Καταπληκτική δουλειά, καταπληκτικό μουσικό σκόρ του Víctor Reyes! Άξιοι κινηματογραφικής ταινίας!


5 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Με ξεσήκωσες και το είδα και έπαθα εμμονή. Φανταστικός ο Hugh Laurie ακόμα και κακός, τον λατρεύω! Η Olivia Colman μου αρέσει, την θυμάμαι στο Broadchurch. Όσο για τον κο Pine τα λόγια είναι περιττά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νότα καλημέρα!
    Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Προσωπικά τη θωρώ ως την καλύτερη μίνι σειρά γι'αυτή τη σαιζόν!

    Κι εμένα μου αρέσει πολύ η Ολίβια Κόλμαν. Αυτό που με ενθουσιάζει είναι ότι παρουσιάζεται παθιασμένη να κάνει σωστά τη δουλειά της...χωρίς να είναι άψογη εμφανισιακά- όπως θα συνέβαινε σε αντίστοιχη αμερικάνικη σειρά, βλέπε πχ csi, όλες μοντέλες σκέτες με μαλλί κομμωτηρίου κι άψογα μακιγιαρισμένες, υποτίθεται ότι δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα αλλά το look είναι λες και μόλις βγήκαν από οίκο της haute couture! Ενώ η Ολίβια, αχτένιστη, σχεδόν αμακιγιάριστη, όπως θα περίμενες να είναι μια πράκτορας που δουλεύει ατέλειωτες ώρες!!! (Με τι κάθομαι κι ασχολούμαι!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική σειρά-την είδα πρόσφατα. Υπέροχος ο Tom Hollander στο "δεύτερο" ρόλο. Παίζει επίσης στην πολύ καλή σειρά εποχής Taboo και κεντάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Efi καλημέρα!
      Του έχω αδυναμία του Hollander! Είδα το taboo, μου άρεσε αλλά κάπου στη μέση με κούρασε. Νομίζω ο Χάρντυ θα μπορούσε να το είχε μαζέψει το στόρυ σε λιγότερα επεισόδια. Πάντως περιμένω την συνέχεια!

      Διαγραφή