Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Serial Dickens

Πάει καιρός που είχα βρει στην ιστοσελίδα του BBC τον κατάλογο με τα 100 καλύτερα βρετανικά μυθιστορήματα όλων των εποχών. Τα βιβλία της πρώτης δεκάδας τα είχα διαβάσει, εκτός από το Bleak House του Κάρολου Ντίκενς και το Middlemarch της Geοrge Eliot που φιγουράρει στη θέση 1. Από καιρό είχα βάλει στο μάτι την ελληνική έκδοση του "Ζοφερού Οίκου", για το οποίο είχα ακούσει διθυραμβικά σχόλια, έτσι το αγόρασα, ξεκίνησα να το διαβάζω τέλη Δεκέμβρη, και αρχές Φλεβάρη έφτανα αισίως στο τέλος των 1400 σελίδων, ενός μεγαλειώδους, ανεπανάληπτου, αξέχαστου μυθιστορήματος.
Είχα τόσο πολύ απορροφηθεί από το ντικενσιανό σύμπαν που δεν είχα τη διάθεση να τον αποχωριστώ ακόμη. Έτσι βρήκα τη σειρά του BBC Bleak House (2005) και ξανά, αυτή τη φορά μέσω εικόνων, έζησα μαζί με τους ήρωες, τις περιπέτειες, τις αγωνίες τους, τις ευτυχισμένες στιγμές, τη δυστυχία, τον πόνο, την απελπισία τους, τον έρωτα, την συντριβή τους, την απληστία, τις αντοχές τους. Όλοι πάλι εδώ, προσωποιημένοι, πάνω κάτω όπως τους είχα φανταστεί.



Ωραία αναπαράσταση της βικτοριανής εποχής όπως πάντα στις βρετανικές σειρές, καλές επιλογές ηθοποιών. Κάποιοι χαρακτήρες του βιβλίου λείπουν στη σειρά εν είδη οικονομίας χρόνου αλλά δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα το σύνολο της αφήγησης αν κι αρκετά πράγματα έπρεπε να αλλάξουν.



Ο κεντρικός χαρακτήρας, κατά κάποιον τρόπο, είναι η Έστερ, μια ορφανή κοπέλα, που έρχεται στον Ζοφερό Οίκο, του προστάτη της κου. Τζαρντάις, ως συντροφιά της Έιντα, συγγενούς του κου. Τζαρντάις κι αντίδικος του σε μια υπόθεση κληρονομιάς που τρέχει αιώνες τώρα, απομυζώντας τους ενάγοντες οικονομικά και ψυχικά. Στο προσκήνιο εμφανίζεται η εκθαμβωτική Λαίδη Ντέντλοκ (που την υποδύεται η Giallian Anderson, λίγο περίεργο που προτίμησαν Αμερικανίδα ηθοποιό αλλά εμείς την αγαπάμε ούτως ή άλλως!) που κρύβει κάτι από το παρελθόν της. Έχουμε και τον κο. Τάλκινχορν, έναν αχώνευτο δικηγόρο, που καταφέρνει να ανακαλύψει το ένοχο μυστικό της Λαίδης. Γύρω από αυτά τα πρόσωπα παρελαύνουν από εδώ κι από εκεί πάμπολλοι άλλοι χαρακτήρες με τους οποίους ο Ντίκενς καταφέρνει να σκιαγραφήσει τόσο εύστοχα, το κλίμα, τη νοοτροπία, τα ήθη της εποχής αλλά και να καυτηριάσει και να σχολιάσει καταστάσεις και κακώς κείμενα του καιρού εκείνου.



Στον Ζοφερό Οίκο, εμφανίζεται, ίσως όχι για πρώτη φορά, αλλά σίγουρα ως πρώτη σημαντική στιγμή στα λογοτεχνικά ιστορικά, ένας αστυνόμος ντετέκτιβ ως ήρωας βιβλίου, ο κος. Μπάκετ. Ελαφρώς ιδιόρρυθμος στις μεθόδους του αλλά αποτελεσματικός, έχει την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της συζύγου του, κα. Μπάκετ.

Στη σειρά, δυστυχώς δεν υπάρχει κα. Μπάκετ, κι υπήρξαν αλλαγές από το βιβλίο στο σενάριο εξαιτίας της σημαντικής αυτής απουσίας. Πάντως ο ηθοποιός Alun Armstrong είναι απολαυστικός στον συγκεκριμένο ρόλο!




Όμως ακόμα πιο απολαυστικός και μάλλον ο πιο ιδανικός στο ρόλο του αστυνόμου επιθεωρητή Μπάκετ είναι ο Stephen Rea στη νέα σειρά του BBC Dickensian (2015).



Η σειρά αυτή δεν βασίζεται σε συγκεκριμένο βιβλίο του Ντίκενς. Αυτό που έχουν κάνει οι σεναριογράφοι είναι να πάρουν διάφορους χαρακτήρες από διάφορα βιβλία του συγγραφέα και τους έχουν τοποθετήσει σε ένα κλασικό ντικενσιανό πλαίσιο, σε ένα κρύο και μουντό Λονδίνο, παραμονές Χριστουγέννων, πάνω κάτω όπως ξεκινά η ιστορία του "Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία", από την οποία έχουν παρθεί αρκετοί χαρακτήρες της σειράς.






Αρκετούς ήρωες τους βλέπουμε σε νεότερη ηλικία απ' ότι εμφανίζονται στα βιβλία, όπως η περίφημη Μις Χάβισαμ των "Μεγάλων Προσδοκιών" , που εδώ στη σειρά είναι νέα.



Όπως πάντα ωραίες ερμηνείες κι εξαιρετική αναπαράσταση της βικτοριανής εποχής. Κι ένας έξοχος Stephen Rea στο ρόλο του αστυνόμου επιθεωρητή Μπάκετ, που έχει να λύσει τον μυστηριώδη φόνο ενός τοκογλύφου (είδος που απεχθανόταν ο συγγραφέας) με τη βοήθεια των forensics και csi της εποχής, δηλαδή το κοφτερό μυαλό και την εξυπνάδα του! Α, τον βοηθά κι ένας ταριχευτής με το όνομα Mr. Venus.

Καθώς βλέπεις τη σειρά πιάνεις τον εαυτό σου να προσπαθεί να θυμηθεί από ποιο βιβλίο είναι ο κάθε χαρακτήρας. Ευτυχώς το BBC βάζει τα πράγματα σε μια σειρά!



2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, έχω δει το Bleak House, υπέροχο και με εξαιρετικές ερμηνείες. Το Dickensian ελπίζω να το βρω, η προβολή του τελείωσε το Φλεβάρη. Είχε αρκετούτσικα για σειρά εποχής, επεισόδια. Ευχαριστούμε για τις προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Efi εγώ ευχαριστώ!

      Όντως το Dickensian είχε πολλά επεισόδια αλλά ήταν ημίωρα! Όπως και το Bleak House εκτός από το πρώτο επεισόδιο που ήταν σχεδόν ωριαίο.

      Διαγραφή