Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Endeavour

Τα στοιχεία που συνθέτουν μια καλή αστυνομική σειρά είναι:

1) Ο/Η πρωταγωνιστής/τρια είναι πανέξυπνος, ιδιοφυής αλλά συγχρόνως ιδιόρρυθμος, sui generis.
2) Σφιχτοδεμένο σενάριο. Πολύπλοκο αλλά μέχρι ένα σημείο.
3) Ενδιαφέροντες δεύτεροι χαρακτήρες όλων των ειδών, καλοί, κακοί, έξυπνοι, ανίκανοι, αλλά ποτέ τόσο έξυπνοι ή ιδιόρρυθμοι όσο ο/η πρωταγωνιστής/τρια.
4) Τόπος και χρόνος δράσης.

Ας ξεκινήσω από το τελευταίο στοιχείο. Όταν έχουμε αστυνομική σειρά εποχής, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον γιατί εκ των πραγμάτων ο αστυνομικός ή ντετέκτιβ μας έχει λιγότερες διευκολύνσεις από τους σημερινούς που η τεχνολογία τους προσφέρει απλόχερα βοήθεια. Κι αν μια σειρά εποχής, ας πούμε μέσα δεκαετίας 60, την τοποθετήσουμε κάπου στην ειδυλλιακή αγγλική εξοχή, ας υποθέσουμε στην Οξφόρδη, τότε δεν έχουμε παρά να δούμε να τριγυρίζει στους δρόμους  αυτής της χαριτωμένης και βροχερής πόλη, ο αστυνόμος Μορς, αλλιώς γνωστός ως Endeavour που είναι το μικρό του όνομα.




Endeavour είναι παράξενο όνομα (βλέπε ετυμολογία λέξης εδώ) αλλά στον αστυνόμο Μορς ταιριάζει γάντι μιας κι ο ίδιος είναι παράξενος κι ιδιόρρυθμος (στοιχείο 1). Θα περίμενε κανείς ότι σε μια ήσυχη μικρή πόλη σαν την Οξφόρδη, λίγη δουλειά θα υπήρχε για την αστυνομία, το αντίθετο όμως, τα μυστικά που καλύπτουν την πόλη σαν πνιγηρή ομίχλη είναι πολλά και παλιά. Οι ιστορίες ξετυλίγονται αργά στα μεγάλης διάρκειας επεισόδια της σειράς, κι ο Μορς περιφέρεται ως λαγωνικό σε μια πόλη που γνωρίζει καλά μιας και σπούδασε εκεί χωρίς ποτέ να πάρει πτυχίο. Λιγομίλητος, ελαφρώς απείθαρχος, όσο χρειάζεται για να μπει σε μπελάδες, θεωρείται ο ιντελεκτουέλ του τμήματος, άλλωστε ακούει κλασική μουσική και διαβάζει ποίηση. Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και δράσης, αν και πολλές φορές γίνεται αντικείμενο χλεύης από τους συναδέλφους του κι ενίοτε τον οδηγεί σε λάθος μονοπάτια αρχικά προκαλώντας την οργή ανωτέρων του, στο τέλος είναι εκείνος που θα δώσει τη λύση.



Στη σειρά έχουμε εντυπωσιακή αναπαράσταση της εποχής- ωραία ενδυματολογία παρεμπιπτόντως- και φυσικά αυτό που μας εγγυώνται πάντα οι αγγλικές σειρές, εξαιρετικές ερμηνείες. Ο ηθοποιός Shaun Evans είναι ιδανικός ως Endeavour Morse με το ονειροπόλο βλέμμα, που τον κάνει να μοιάζει μονίμως αφηρημένος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας του Μορς βασίζεται στον κεντρικό χαρακτήρα των βιβλίων του συγγραφέα Colin Dexter. Υπήρξε μάλιστα σειρά της αγγλικής τηλεόρασης με τον τίτλο Inspector Morse βασισμένο στα βιβλία.
Εδώ, στη σειρά Endeavour, βλέπουμε τον ίδιο χαρακτήρα, σε μικρότερη ηλικία, στην αρχή της καριέρας του.




2 σχόλια:

  1. Είναι μάστορες οι Βρεττανοί στις αστυνομικές σειρές. Το The Fall και το Messiah είναι ενδεικτικά αν και δεν εξαντλούν βέβαια το είδος. Θα αναζητήσω την πρότασή σου, ευχαριστώ και καλώς ήρθες (ξανά)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη ευχαριστώ!
      Πάω κι έρχομαι, έρχομαι και πάω!!!

      Ναι, οι Βρεττανοί είναι εγγύηση όταν πρόκειται για αστυνομικές σειρές! Ψάξε για το River. Φετινή μίνι αστυνομική σειρά που έκανε αίσθηση!

      Διαγραφή