Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Is The Knick the new House M. D.?

Λοιπόν, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία ανάμεσα στις δύο σειρές: Την πασίγνωστη House M. D. που παρακολουθούσαμε για αρκετά χρόνια και την νέα σειρά The Knick.



Ο χώρος δράσης είναι ένα νοσοκομείο, έχουμε τον γνωστό αντικοινωνικό γιατρό με εθισμό σε διάφορες ουσίες πχ ναρκωτικά, οι διοικητικοί παράγοντες του νοσοκομείου δεν είναι πια αφανείς ήρωες (ή αντι-ήρωες).

Από εκεί και πέρα, η σκηνοθετημένη εξ ολοκλήρου από τον Steven Soderbergh , The Knick μοιάζει να είναι πιο συναρπαστική.



Η εποχή δράσης είναι διαφορετική. Είμαστε στις αρχές του 20 αι., η μοντέρνα ιατρική είναι ακόμα στα σπάργανα, ασθένειες, κοινές κι ιάσιμες στις μέρες μας, εκείνη την εποχή θερίζουν, απλές πρακτικές όπως η ατομική υγιεινή είναι κάτι άγνωστο. Όλα όσα συμβαίνουν στη σειρά λαμβάνουν χώρα σε ένα νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη, μια πόλη στην οποία τα πλοία από την Ευρώπη καταπλέουν καθημερινά, φτύνοντας χιλιάδες απελπισμένους, άρρωστους μετανάστες.



Ο γιατρός Θάκερι ( ο Clive Owen σε ένα ρόλο που του ταιριάζει γάντι κι έχει ενθουσιάσει όλους όσοι τον αγαπάμε και θαυμάζουμε)  αντικοινωνικός, σαρκαστικός, προσπαθεί να συγκρατήσει την απελπισία του- με ανορθόδοξες μεθόδους-  βλέποντας τη μεγάλη θνησιμότητα και την ανεπαρκή επιστημονική του κατάρτιση να μην βοηθά την κατάσταση.



Τον πλαισιώνουν ένας αφροαμερικάνος γιατρός, ένας uptown λευκός ρατσιστής γιατρός, ο διεφθαρμένος μάνατζερ του νοσοκομείου, η ιδιοκτήτρια με τις καλές προθέσεις, η ευγενική και συνεσταλμένη νοσοκόμα, ο τραυματιοφορέας Ιρλανδός, η καλόγρια που ενίοτε βγάζει τη στολή της για άλλη, ιδιαίτερη αποστολή.

"Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε"