Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Woody's newsroom

Οι υπεύθυνοι του casting της σειράς The Newsroom έχουν δει πολύ Woody Allen, μια και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της σειράς έχουν παίξει σε ταινίες του!

Έχουμε και λέμε:

Ο Jeff Daniels που υποδύεται τον Will McAvoy, το αστέρι του σταθμού ACN,




 έπαιζε στην πολύ όμορφη ταινία του Woody "Το πορφυρό ρόδο του Καϊρου" (σε διπλό ρόλο!)



*

Η Emily Mortimer που υποδύεται την παραγωγό των ειδήσεων MacKenzie McHale,





 έπαιζε στην ταινία Match Point.


*
Sam Waterston που υποδύεται τον διευθυντή του σταθμού ACN,



είναι παλιός γνώριμος του Woody καθώς έπαιζε στην ταινία Crimes and Misdemeanors, όπως επίσης στις ταινίες "Hannah and her sisters", "Εσωτερικές σχέσεις"("Interiors") & "September"


*

Ο Chris Messina, επίσης διευθυντής του σταθμού,



έχει παίξει στην ταινία Vicky Cristina Barcelona


*
Ενώ η ηθοποιός Alison Pill που υποδύεται την βοηθό παραγωγής του ACN, Maggie Jordan,




υποδύθηκε την Zelda Fitzgerald στο υπέροχο "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" (ενώ έπαιξε και στην ταινία "To Rome with love")


*
Τέλος, ο John Gallagher Jr που υποδύεται τον δαιμόνιο αλλά με μεγάλη καρδιά Jim Harper,




έπαιζε στην ταινία Whatever works


Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Intros

Είδαμε και το True Detective . Πέρα από το γεγονός ότι ήταν μια σειρά που λάτρεψε ο κόσμος (στο imdb η βαθμολογία του είναι 9,5 - αν αυτό λέει κάτι ), τελικά μένεις με την εντύπωση ότι η HBO βγάζει τις καλύτερες σειρές!



Ίσως φανεί περίεργη η παρατήρηση μου αλλά έχω την εντύπωση ότι οι σειρές της ΗΒΟ -τουλάχιστον εκείνες που έχω δει- έχουν καταπληκτικά intros ήτοι τίτλοι αρχής. Υπάρχουν πολλοί που ούτε δίνουν σημασία σε αυτούς, εγώ αντίθετα δεν μπορώ να ξεκινήσω να βλέπω ταινία ή σειρά αν δεν έχω δει τους τίτλους! (ο καθείς με τις παραξενιές του)

Η σειρά True Detective είχε καταπληκτικό intro  κι όσοι το σχεδίασαν βρήκαν το ιδανικό τραγούδι για να το συνοδεύσουν:


)




Το intro από σειρά της ΗΒΟ που θεωρώ ότι είναι κορυφαίο κι άφησε εποχή, είναι εκείνο από την απίστευτη, μεγαλειώδη σειρά The Sopranos


)


Μας λείπεις Τόνι....

Πάντως το intro από σειρά της ΗΒΟ που θα με συγκινεί πάντα είναι εκείνο από την πολύ αγαπημένη Six Feet Under (που είχε την ατυχία να της δοθεί στα Ελληνικά ο τίτλος "Γραφείο κηδειών Φίσερ")


)



Χρονιά σειρών φέτος, συζητήθηκαν περισσότερο κι από τις ταινίες. Θα επανέλθουμε. 

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στη γέφυρα

Υπάρχει  μία γέφυρα στη Βόρειο Θάλασσα, η Øresund Bridge που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε στη Σουηδία. Το εντυπωσιακό με αυτή τη γέφυρα είναι ότι από την Κοπεγχάγη ξεκινά ένα τούνελ το οποίο φθάνει σε τεχνητό νησί λίγο έξω από την πόλη. Εκεί το τούνελ ενώνεται πια με τη γέφυρα η οποία συνεχίζει προς τη Σουηδία! Εν τω μεταξύ, σε κάποιο μήκος της γέφυρας βρίσκονται τα σύνορα των δύο χωρών- κάπου πάνω από τα ανήσυχα νερά της Βόρειας Θάλασσας.



Δανοί και Σουηδοί σεναριογράφοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους πάνω στη γέφυρα, έτσι ώστε να βγει μια (τι άλλο;) αστυνομική σειρά όπου να εμπλέκονται καλοί και κακοί κι από τις δύο πλευρές. Κι εγένετο Η Γέφυρα (Bron/Broen). Το έγκλημα που γίνεται αφορμή για συνεργασία δανικής και σουηδικής αστυνομίας είναι πραγματικά ιδιοφυούς σύλληψης!

Για όσους δεν έχουν δει τη σειρά ακολουθεί spoiler:

Για λίγα δευτερόλεπτα σβήνουν τα φώτα της γέφυρας κι αμέσως μετά ανακαλύπτεται πτώμα, τοποθετημένο με τέτοιον τρόπο ώστε το μισό να βρίσκεται στη Δανία και το υπόλοιπο μισό στη Σουηδία. Όταν πάνε να το μαζέψουν ανακαλύπτουν έντρομοι ότι είναι κομμένο στα δύο, ακριβώς πάνω στο σύνορο! Μετά ανακαλύπτουν ότι τα δύο κομμάτια ανήκουν σε δύο διαφορετικές γυναίκες, μια Δανή και μια Σουηδή

Τέλος spoiler.

Και ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας των δύο χωρών;



Τη Σουηδία εκπροσωπεί η Σάγκα. Εντυπωσιακή ξανθιά, που οδηγεί παλιά Πόρσε και είναι εργασιομανής μέχρι αηδίας. Εκκεντρική, μοναχική, αντικοινωνική. Σκληρή και ψυχρή, όπως αρμόζει σε μια Σκανδιναβή!






Τη Δανία εκπροσωπεί ο Μάρτιν, γεματούλης σαρανταπεντάρης πολύτεκνος, που μόλις έχει κάνει εγχείρηση βαζεκτομής. Πιο χαλαρός, πιο γελαστός, πιο ανοργάνωτος, λιγότερο τυπικός, δέχεται αδιαμαρτύρητα και με συγκατάβαση την ψυχρή στάση της συναδέλφου του.

Σκοπός τους να βρούνε -Έκπληξη! Έκπληξη!- έναν παρανοϊκό δολοφόνο!



Δύο νοοτροπίες που μοιάζουν τόσο κοντινές -μια γέφυρα τις ενώνει!- συγκρούονται ενίοτε με θυμηδία!

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

6/10

Αφού πιάσαμε τη βάση, λέμε να μην χαρακτηρίσουμε τις χθεσινές μας προβλέψεις εντελώς αποτυχημένες.

Μας ξέφυγαν:

Η σκηνοθεσία: Alfonso Cuarón αντί του Steve McQueen.

Διαβάζοντας σχόλια από εδώ κι από εκεί, διαπίστωσα ότι το κοινό παραμένει διχασμένο για την ταινία Gravity. Ναι μεν παίρνει δικαιωματικά τα τεχνικά βραβεία αλλά και εκείνο της σκηνοθεσίας; Μάλλον είναι το παιχνίδι ισορροπίας που παίζουν στα Όσκαρ: Πάρε εσύ το σκηνοθεσίας κι εγώ παίρνω εκείνο της καλύτερης ταινίας!



Α Γυναικείο ρόλο: Cate Blanchett αντί της Judy Dench.

Ποτέ δεν μου άρεσε η Cate Blanchett* ως ηθοποιός. Έχει μια μανιέρα όλη κι όλη την οποία σέρνει από ταινία σε ταινία σε ταινία σε ταινία σε ταινία σε........... Ο υστερικός ρόλος της ήταν αβανταδόρικος, σε αντίθεση με εκείνον της Judy, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει απλός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ρόλος δύσκολος, απαιτητικός, βασανιστικός.


Β Γυναικείο ρόλο: Lupita Nyong'o αντί της June Squibb.

Χάρηκα πολύ για τη Λουπίτα! Με αυτά που τράβηξε στην ταινία το δικαιούται το βραβείο. Τώρα γιατί έβαλα στις προβλέψεις μου τη γιαγιά από το Nebraska; Μάλλον επειδή καμιά φορά πέφτουν κάτι εκπλήξεις στους Β ρόλους.


Μουσική: Gravity(Steven Price) αντί του Philomena(Alexandre Desplat)

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική δεν είναι το δυνατό μου χαρτί. Απλά μου αρέσει η μουσική που έχει γράψει ο Desplat για διάφορες ταινίες κατά καιρούς, γι'αυτό πήρε την ψήφο μου.



Η Έλεν, το κορίτσι για όλες τις δουλειές! 


*Έχω ένα θέμα με ηθοποιούς που πλασάρουν πολύ την "ιδανική" ιδιωτική τους ζωή. Πριν από λίγα χρόνια ο Κέβιν Σπέισι είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να μιλά καθόλου για την προσωπική του ζωή. Ένας από τους λόγους που παρέθετε ήταν ότι όσο λιγότερα γνωρίζεις για την ιδιωτική ζωή ενός ηθοποιού τόσο πιο εύκολα τον ταυτίζεις με το ρόλο του. Έχει δίκιο.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Προβλέψεις: Όσκαρ 2014

Actor in a Supporting Role: Jared Leto - Dallas Buyers Club



Original Screenplay: Her - Written by Spike Jonze

Adapted Screenplay: 12 Years a Slave - Screenplay by John Ridley

Supporting Actress: June Squibb - Nebraska

Original Score: Philomena - Alexandre Desplat

Foreign Film: The Great Beauty




Actor in a Leading Role: Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club

Actress in a Leading Role: Judi Dench - Philomena

Director: Steve McQueen - 12 Years a Slave

Best Picture: 12 Years a Slave



Αυτές είναι οι προβλέψεις μου σε 10 κατηγορίες για τα βραβεία Όσκαρ. Αύριο θα με βαθμολογήσω στο πόσο καλή ήμουν. Παραδοσιακά οι προβλέψεις μου είναι σκέτη αποτυχία και φέτος δεν προβλέπω να αλλάζει τίποτα σε αυτό- αλλά από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις!